posao ili biro?

Koronavirus sije otkaze gdje stigne, u županiji u 10 dana bez posla ostalo 133 osobe, najtraženiji su medicinski djelatnici

U samo 10 dana, od 16. dana ožujka pa do 26. ožujka, kada je postalo jasno da nas čeka velika kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa, na županijskom Zavodu za zapošljavanje prijavljene su 142 osobe, od toga je njih 133 dobilo otkaz.

19:30h
0
Valamar prezentacija
Ilustracija // Foto: Ivan Brkić

I vrapci na grani već znaju da Hrvatsku čeka nova recesija koja će pogoditi sve grane našeg društva. Vlada Republike Hrvatske priprema novi pakete mjera koji bi trebali pomoći, amortizirati pad prometa i prihoda, no također je sve jasnije kako će im to teško poći za rukom. Država daje 3250 kuna svakom poslodavcima za radnike iduća tri mjeseca, ali postoje i uvjeti, poput pada prihoda, zadržavanja radnika na duplo više vremena nego što država pomaže i slično.

No, poslodavci trebaju platiti razliku u plaći te doprinose, koji su zasad samo odgođeni na tri mjeseca.

Podaci koji idu u prilog tvrdnjama o recesiji svakako su otkazi koji sijevaju brzinom munje diljem države. Prema podacima koje je 24sata dobio u srijedu od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u devet dana se na burzu prijavilo 7.567 osoba, od toga njih skoro 6900 direktno iz radnog odnosa, odnosno, oni su dobili otkaz.

U samo 10 dana, od 16. dana ožujka pa do 26. ožujka, kada je postalo jasno da nas čeka velika kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa, na županijskom Zavodu za zapošljavanje prijavljene su 142 osobe, od toga je njih 133 dobilo otkaz. Njih 13 su konobari. Potpuni podaci bit će poznati po završetku mjeseca.

Podaci Zavoda za zapošljavanje govore kako najviše ljudi dolazi iz djelatnosti smještaja, ugostiteljstva, trgovine, prerađivačke industrije, obrazovanja i ostalih uslužnih djelatnosti. Određen broj poslodavaca odlučio je prihvatiti 3250 kuna Vladine pomoći za sve svoj zaposlene, iako će morati platiti sada odgođene doprinose.

Kako doznajemo iz križevačkog Područnog ureda Zavoda za zapošljavanje, u ožujku su dosad najtraženija zanimanja sljedeća:

  • medicinska sestra / medicinski tehničar
  • prodavač / prodavačica
  • armirač / armiračica
  • vozač / vozačica teretnog vozila
  • zidar / zidarica

Medicinski djelatnici tako su u samom vrhu traženih zanimanja, a njihova važnost oslikava se upravo u ovim danima krize koja potresa Hrvatsku. Mnogi izlažu svoje zdravlje za dobrobit drugih, a to im se baš ne isplati pa odu trbuhom za kruhom u inozemstvo.

Hrvatski zavod za zapošljavanje svoje radno vrijeme prilagodio je novonastaloj situaciji vezanoj uz ograničenje širenja infekcije koronavirusom. Radno vrijeme je od 7 do 17 sati uz napomenu korisnicima da se sve usluge mogu obaviti online, odnosno putem e-pošte, portala BurzaRada i telefona. Molimo korisnike da urede osobno posjećuju samo u slučaju nužde, a sve u svrhu obostrane zaštite. Prilikom osobnih dolazaka primjenjuju se obvezne mjere zaštite koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite.
Prve prijave u evidenciju nezaposlenih mogu se obaviti putem e-pošte prijava.krizevci@hzz.hr

Informacije o dokumentaciji dostupne su na web stranici www.hzz.hr. Poslodavci prijave potrebe za radnikom mogu dostaviti na e-poštu objavi.oglas.krizevci@hzz.hr. Zahtjeve za Potporu za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom (COVID–19) poslodavci mogu predati online putem linka na stanici https://mjera-orm.hzz.hr/ocuvanje-radnih-mjesta/, slanjem dokumentacije na e-mail pisarnica.hzz.kz@hzz.hr te osobno ukoliko drugačije nisu u mogućnosti. Za sve informacije od ponedjeljka do petka od 8 – 19 u funkciji je INFO centar na broj telefona 01 6444000. Telefonski brojevi Područnog ureda Križevci i ispostava Koprivnica i Đurđevac također su dostupni na https://www.hzz.hr/adrese-i-kontakt/podrucni-ured-krizevci.php

Hrvatski zavod za zapošljavanje će svim korisnicima usluga pružiti svu podršku kako bi pravovremeno ostvarili svoja prava.