Korupcija i dalje ogroman problem

14:26h
0
agora

Koprivnička agora 21, inicijativa ravnatelja koprivničkih kulturnih ustanova, danas je zainteresiranima pružila priliku da javno rasprave o jednom od najvećih hrvatskih problema – korupciji. Tribini je prisustvovao predsjednik hrvatskog Transparency Internationala, Nikola Kristić.

U uvodnom dijelu tribine Josip Nakić Alfirević, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica, govorio je o civilnom društvu i potrebi suzbijanja korupcije. Na njega su se nadovezali Nikola Kristić, koji je govorio o ulozi Transparency Internationala u suzbijanju korupcije, te Sanja Kos Bojanić, predsjednica koprivničko-križevačkog ogranka Hrvatskog novinarskog društva, koja je govorila o ulozi medija u tom procesu.

Kako tribina ne bi poprimila karakter predavanja, održana je i interaktivna radionica sa svim zainteresiranima, koji su mogli iznijeti vlastita stajališta o temi.

120605-agora2

‘Ni truli paradajz’

Zanimljiv stav iznio je novinar Večernjeg lista, Hrvoje Šlabek, koji je 2010. godine primio nagradu ‘Novinarska hrabrost’ zbog razotkrivanja pljačke u Podravki, danas poznatu kao Afera Spice. On smatra kako je uloga medija u razotkrivanju korupcije precijenjena te kako je naše društvo pretiho: ‘Bivši premijer svaki dan ulazi u sudnicu, a da nitko još na njega nije bacio truli paradajz.’, aludirajući na milijunske korupcijske afere za koje se sudi Ivi Sanaderu, a koje su građanima iz džepa ‘izbile’ milijune.

Termoelektrana – privatni interes

Marijan Špoljar, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice, upitao se kolika je zapravo snaga civilnog društva, a vezano uz poštivanje mišljenja građana o  izgradnji termoelektrane u blizini Podravke. Smatra kako je riječ o čistom slučaju korupcije te kako će netko ‘pokupiti lovu’, a da će se pri tom uništiti poslovanje Podravke.

Bila je ovo peta u ciklusu okruglih stolova, predavanja i tribina pod zajedničkim imenom Koprivnička agora 21.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW