Novi sustav grijanja

Kotlovnice na Trgu kralja Tomislava korak bliže realizaciji, Vladimir Mitrović: Gradonačelnik nam je pružio pomoć, svima je jasno da nas Podravka ne može zauvijek grijati

Podsjetimo, stanari tih zgrada griju se toplinskom energijom iz Podravke, a mnogi od njih nezadovoljni su jer je taj sustav prilično zastario i troškovi grijanja su veliki. Zato je u svibnju prošle godine predstavljen projekt grijanja kotlovnicama, vrijedan oko dva milijuna kuna.

11:55h
0
Zgrade na Trgu kralja Tomislava // Foto: Matija Gudlin

Stanari stambenih zgrada na Trgu kralja Tomislava polako, ali sigurno privode ovu zimu kraju bez dugonajavljivanog sustava grijanja kotlovnicama.


Nizom sastanaka među stanarima i s predstavnicima RWE-a još se nije došlo do dogovora, a sada je sigurno da u ovoj sezoni grijanja kotlovnica na zgradama neće biti. Podsjetimo, stanari tih zgrada griju se toplinskom energijom iz Podravke, a mnogi od njih nezadovoljni su jer je taj sustav prilično zastario i troškovi grijanja su veliki. Zato je u svibnju prošle godine predstavljen projekt grijanja kotlovnicama, vrijedan oko dva milijuna kuna. Početni planovi su bili da se projekt realizira do početka sezone grijanja, no s obzirom na sadašnju situaciju, gradonačelnik Mišel Jakšić najavljuje dovršetak projekta do početka iduće sezone grijanja.

Sastanak je održan prije desetak dana. Naravno da se paralelno odvijaju i sastanci KC Plina i KC Opskrbe sa stanarima. I nadam se da ćemo od iduće sezone grijanja taj problem imati riješen. Svjesni smo uloge Grada ali opet, Grad je najmanja stranka u ovom postupku. Moram reći da je ispočetka krenulo dobro, a onda je zaštekalo između stanara i investitora. Stanari su nam predstavili neke nedoumice koje nisu nerješive i vjerujem da zajedničkim snagama to možemo riješiti – rekao je gradonačelnik na prošloj sjednici Gradskog vijeća

Mišel Jakšić // Foto: Ivan Brkić

Jedan od predstavnika stanara koji je dobro upućen u situaciju je Vladimir Mitrović, koji je zadovoljan što je gradonačelnik primio predstavnike stanara i pokazao dobru volju za njihove probleme.

– U nekoliko navrata komunicirali smo s KC plinom, koji nam je dao svoju ponudu, i došli smo u fazu u kojoj smo shvatili da više sami ne možemo napraviti pomake, spotaknuli smo se oko cijene. Odlučili smo zatražiti pomoć Grada, jer su oni svojevremeno i pokrenuli tu priču. Zamolili smo pomoć gradonačelnika, koji nas je i primio, saslušao i rekao nam da će obaviti razgovore s predstavnicima ponuđača. Zadovoljni smo što su se počeli događati pomaci, nama je u interesu da se taj projekt realizira do početka iduće sezone grijanja.

Zgrade čekaju svoje kotlovnice // Foto: Matija Gudlin

Napomenuo je da bi prema kalkulacijama koje su im bile predstavljene cijene grijanja bile više za stanare nego što su bile dosad, za što se nadaju da će se dogovorom promijeniti.

Da bi se projekt realizirao, bit će potrebno i da više od 50 posto vlasničkih udjela u svakoj stambenoj jedinici, odnosno zgradi, bude za realizaciju.

– Svima je ovo u interesu. Nama je jasno da nas Podravka ne može beskonačno grijati, jasno nam je u kakvom su stanju instalacije, ovakav način grijanja koji sada imamo ne može biti trajan – zaključio je Mitrović.

čitam...