Kovačić: U NO Podravke ponašali smo se po onoj narodnoj ‘ne bi se štel zameriti’

15:47h
0
090915-podravka-m2

Damir Kovačić, jedan od HSS-ovaca koji su napustili posljednju sjednicu Nadzornog odbora Podravke, dao je ostavku na dužnost člana u tom tijelu koje nadzire rad koprivničke kompanije. Radom Nadzornog odbora, konkretno donošenjem odluka u kriznom razdoblju, Kovačić kaže da je nezadovoljan još od početka afere koja potresa Podravku.

– Bilo je nekoliko odluka koje nisu donešene, a trebale su biti. Mi smo više pratili rezultate policijske istrage, nego što smo se ponašali kao Nadzorni odbor koji treba donositi odluke u kriznom razdoblju. Smatram da smo mogli puno prije stabilizirat tvrtku, a mi smo se ponašali po onoj narodnoj ‘ne bi se štel zameriti’. Ja sam pokušao s nekoliko svojih prijedloga promijeniti taj način rada, ali sam bio preglasan. Naravno, dok sam bio u Nadzornom odboru, o tome nije bilo smisla javno govoriti, rekao je Damir Kovačić.

Od izbijanja afere s dionicama Kovačić je tražio sazivanje izvanredne skupštine dioničara, reviziju i postavljanje kriznog menadžmenta, no tvrdi da je bio preglasan s 8:1. Damir Kovačić, inače tvorac HSS-ovog programa za selo, tvrdi da nije o svojoj ostavci razgovarao s predsjednikom stranke Josipom Firščićem, dok su ga njegovi stranački kolege iz Uprave Podravke Miroslav Vitković i Marin Pucar pokušali odgovoriti od tog čina. Kovačić je u Nadzornom odboru predstavljao državu, bio je biran iz redova javnih osoba, pa o ostavci, osim tvrtke, tvrdi da nije trebao nikoga obavijestiti.

– Potpuno sam miran vezano uz svoj posao u Nadzornom odboru Podravke. Uostalom, u tih godinu dana sam i pomogo tvrtci da uštedi par milijuna kuna i, ponavljam, odlazim potpuno miran, zaključio je D. Kovačić.

Ostavku Damira Kovačića na dužnost u Nadzornom odboru Podravke komentirao je predsjendik NO Ljubo Jurčić. Na pitanje je li riječ o koordiniranoj HSS-ov opstrukciji on kaže:

– Ne. ja mislim da je to emocionalna reakcija Damira Kovačića, a ne pitanje nekog dogovora. On vjerojatno želi puno brže rješavanje stvari, tako je barem diskutirao na sjednici Nadzornog odbora. Međutim, vjerojatno iz nepoznavanja procesa donošenja odluka i zaključaka, pretpostavljam da je bio nezadovoljan brzinom, te je mislio da ona može biti puno veća.

Za primjer Jurčić navodi kako odluku o šteti Nadzorni odbor na Kovačićevo traženje nije mogao donijeti, jer još nije završen čitav proces istraživanja analize transakcija koje su pod policijskom istragom i stručnom analizom. Na pitanje koga želi u Nadzornom odboru umjesto Kovačića, Jurčić kaže da mu je svejedno, te da to ovisi isključivo o vlasnicima.

Izvor: www.radio-koprivnica.hr