povijesna presuda

Kožić i Šegota su pobijedili Ministarstvo: Lezbijski i gej parovi u Hrvatskoj mogu pristupiti procjeni da posvoje dijete

Ova povijesna presuda otvara vrata svim gej i lezbijskim parovima u Hrvatskoj koji žele postati posvojitelji i potvrđuje kako životni partneri moraju u svim postupcima imati jednaka prava kao i bračni drugovi.

12:12h
0
Ilustracija // Envato
Ilustracija // Envato

U 10 sati počela je konferencija za medije udruge Dugine obitelji povodom presude zagrebačkog Upravnog suda u slučaju Mladena Kožića i Ive Šegote, životnih partnera koji su pokušali posvojiti dijete. U svibnju 2016. godine Kožić i Šegota iskazali su namjeru posvojenja i zatražili zahtjev za izdavanje mišljenja o podobnosti i prikladnosti za posvojenje.

Nedugo nakon podnošenja zahtjeva da  pristupe procjeni mogu li postati posvojitelji, odbilo ih je nadležno Ministarstvo, tadašnje Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Životni partneri žalili su se na takvu odluku Ministarstva koje je njihov prigovor odbacilo.

Nakon pet godina pravnih bitaka, Upravni sud u Zagrebu krajem travnja je u slučaju Mladena Kožića i Ive Šegote presudio da oni ne smiju biti diskriminirani u postupku procjene za posvojenje zbog toga što su sklopili životno partnerstvo.

Ova povijesna presuda otvara vrata svim gej i lezbijskim parovima u Hrvatskoj koji žele postati posvojitelji i potvrđuje kako životni partneri moraju u svim postupcima imati jednaka prava kao i bračni drugovi, piše Večernji list.

Iz Udruge Dugine obitelji podsjećaju da su, u svibnju 2016. godine Kožić i Šegota prijavili su se u lokalni Centar za socijalnu skrb u želji da postanu posvojitelji. Njihov zahtjev uredno je zaprimljen, ali nakon par mjeseci odbijeni su samo zato što su u životnom partnerstvu. Kako bi situacija bila još apsurdnija, u Hrvatskoj posvojitelji mogu postati pojedinke i pojedinci, kao što su neki drugi članovi i članice udruge Dugine obitelji učinile u proteklih desetak godina.

Nakon odbijanja, odlučili su tužiti tadašnje Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

Sudski je postupak završio u njihovu korist, presudom koja eksplicitno navodi kako ne smiju biti diskriminirani zbog toga što su u životnom partnerstvu. Ova presuda otvara vrata svim gej i lezbijskim parovima u Republici Hrvatskoj koji žele postati posvojitelji i jamči im da ne smiju biti diskriminirani na temelju njihove seksualne orijentacije. 

Pravo djeteta na najbolje moguće posvojitelje i dalje ima prioritet, te ova presuda ne znači automatski da gej i lezbijski parovi postaju posvojitelji – no životni partneri i partnerice mogu se sada bez straha javiti svom Centru za socijalnu skrb i prijaviti se za evaluaciju za posvojenje, poručuju iz Udruge.

Sad je na potezu Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koje bi budućim postupcima trebalo ispraviti nepravdu, uzevši u obzir zakone, Ustav, konvencije i odluku Ustavnog suda za udomiteljstvo koja se može i smije vezati za posvojenje, poručuju iz Duginih obitelji.

– Hvala još jednom svima na podršci i potpori svih ovih godina, naše posljednje pravne pobjede vezane uz udomiteljstvo, posvajanje i zabranu diskriminacije pokazuju nam kako je ono za što se borimo ispravno i kako želimo nastaviti boriti se za prava LGBTIQ osoba u Hrvatskoj. Još uvijek svjedočimo diskriminaciji, primjerice u postupcima medicinski potpomognute oplodnje ili u priznavanju hrvatskog državljanstva djeci LGBTI roditelja rođenoj izvan Hrvatske, tako da naša borba ne prestaje. A svima koji se brinu kako će biti djeci u duginim obiteljima – naša djeca su sasvim dobro, hvala na pitanju! Društvo je to koje mora raditi na svojem odnosu prema ranjivim skupinama, od obrazovnog sustava do diskursa u javnom prostoru, i premda vidimo da se stavovi prema različitim seksualnim orijentacijama i rodnim identitetima mijenjaju nabolje, sigurno možemo biti još bolji i solidarniji jedni s drugima – poručuju iz udruge Dugine obitelji.

čitam...