16.3 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 5. lipnja 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
ŽUPANIJSKI DOM ZDRAVLJA

Krajina: Jedan mi je pedijatar rekao da neće raditi za kikiriki, koji je 1000 kuna za pet sati. Liječnici se baš ne daju u opću medicinu, a ginekologa nema
K

Dom zdravlja iz prethodnih godina ima višak prihoda od 5,5 milijuna kuna, čime se dolazi do pozitivnog poslovanja od 2,1 milijun kuna.

Ne propustite

O radu zdravstvenih ustanova Koprivničko-križevačke županije govorilo se u sklopu devete točke druge sjednice Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije održane u ponedjeljak. O aktualnoj situaciji u Općoj bolnici dr. Tomislav Bardek, čiji je dug porastao za 23 milijuna te sada iznosi čak 91 milijun, a što je objasnio ravnatelj Mato Devčić, pisali smo ovdje.

Županijski Dom zdravlja tijekom 2020. godine ostvario je prihode od gotovo 32 milijuna kuna, od čega se 26 milijuna odnosi na novac dobiven temeljem ugovora s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. S druge strane, rashodi su iznosili 35 milijuna kuna, pri čemu se 23 milijuna odnosi na zaposlene. Do povećanja došlo zbog vraćanja 14 ordinacija u sustav, a to je dovelo do povećanja rashoda za zaposlene i opremanje ordinacija.

Poslovali s plusom od 2,1 milijun kuna

Navedeno znači da je u 2020. ostvaren manjak od 3,3 milijuna kuna. No, Dom zdravlja iz prethodnih godina ima višak prihoda od 5,5 milijuna kuna, čime se dolazi do pozitivnog poslovanja od 2,1 milijun kuna.

Ravnateljica Doma zdravlja Marija Krajina pred članovima Skupštine obrazložila je izvješće, za početak kazavši kako su tijekom godina uspjeli poboljšati poslovanje. Ipak, problem u prošloj godini problem je bio nedostatak liječnika, ponajprije opće medicine i specijalista.

Marija Krajina // Foto: Koprivničko-križevačka županija
Nedostatak liječnika opće medicine i specijalista

– U općoj medicini četiri godine imali smo šest timova obiteljske medicine bez nositelja, to znači da u ambulanti nije bio zaposlen liječnik. Ali, prekovremenim radom zdravstvena zaštita uredno se pružala – rekla je M. Krajina.

Nijedna ambulanta, napomenula je, “nije bila pod ključem, niti je došla u situaciju da imamo putujuće liječnike s opremom koji borave u ordinacijama s manjim brojem pacijenata.”

– Zdravstvena zaštita svima je bila dostupna. Zadnja dva tjedna, što ne spada pod prošlu godinu, popunili smo još tri ambulante pa nam tri ostaju nepopunjene. Ruralne sredine napreduju, svako selo ima stanove za liječnike. Četiri općine čak dopunski nagrađuju liječnike od 40 do 70 tisuća kuna godišnje. No, dosad odaziv nije bio kakav smo očekivali. Jednostavno, liječnici se baš ne daju u opću medicinu. Tu su sami, a odgovornost je veća. Više im se sviđa specijalizacija, nego opća medicina – govorila je ravnateljica.

Pedijatar ne želi raditi za kikiriki, odnosno 1000 kuna za pet sati

O situaciji s pedijatrijom i ginekologijom piše se često. Ta problematika prema M. Krajini postoji u cijeloj Hrvatskoj.

Foto: Sanjin Bojić

– Tri smo godine raspisivali natječaj iz pedijatrije i ginekologije. Prije dvije godine javila se samo jedna liječnica iz Zagreba za ginekologiju, a ona će najvjerojatnije naslijediti oca koji ima privatnu ordinaciju u Zagrebu. Jedna je liječnica završila specijalistički ispit, ali je nedavno rodila treće dijete i ona će biti na porodiljnom još tri godine – pojasnila je, dodavši kako pomoć imaju u vidu specijalista koprivničke bolnice kojima ravnatelj Devčić dozvoljava dopunski rad, tako da se područje Križevaca pokriva s bolničkim liječnicima.

Nadalje, prema ravnateljici, u Križevce dolaze dvije pedijatrice iz Bjelovara, dok u Koprivnici radi pet pedijatara iz čakovečke bolnice, sve subspecijalisti.

– Žao mi je što se od pet pedijatara u Općoj bolnici Koprivnica nitko nije odlučio doći nam pomoći. Jedan pedijatar iz bolnice rekao je da za kikiriki neće raditi. Taj kikiriki vam na ruke dnevno, za pet sati rada, iznosi tisuću kuna. Uglavnom, budućnost nije svijetla za pedijatriju i ginekologiju. U cijeloj Hrvatskoj je tako, pa i kod nas – izjavila je, dodavši kako se u nekim županijama već provodi praksa prema kojoj djeca do četiri godine starosti idu privatnim pedijatrima, a potom se upisuju liječnicima opće medicine.

Krajina ove godine odlazi u mirovinu

Izdvojila je kako su prošle godine, uslijed situacije s koronom, morali nabaviti opremu u vidu ogrtača, maski, vizira, naočala, materijala za obriske za covid, sva na njihov teret.

Dom zdravlja Koprivničko-križevačke županije jedan je od rijetkih koji je poslovao s pozitivnim rezultatima, mislim da takvih u Hrvatskoj nema puno. Nadam se da će se politika brige za dom zdravlja nastaviti – kazala je M. Krajina, otkrivši kako njezin mandat ove godine izlazi te odlazi u mirovinu.

Dom zdravlja tako će uskoro imati novog ravnatelja/ravnateljicu.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

spravišče

FOTO/VIDEO Legendarni Dražen Zečić nezaboravnim je nastupom zaključio Veliko spravišče

Posljednja je večer Križevačkog velikog spravišča koje završava u velikom stilu, točnije koncertom jednog i jedinog Dražena Zečića. Hitovi se...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti