Nova faza projekta

Kreće gradnja drugog kolosijeka pruge između Križevaca i Dugog Sela, putovanje će trajati samo 18 minuta

Dionica pruge koja se modernizira duga je 38,2 kilometra, a 85 posto od 1,5 milijardi kuna financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijsk

13:43h
0
Ilustracija // Foto: HŽ Infrastruktura

Uskoro počinje nova faza izgradnje drugog kolosijeka pruge između Dugog Sela i Križevaca u projektu vrijednom 1,5 milijardu kuna.

Dionica pruge koja se modernizira duga je 38,2 kilometra, a 85 posto od 1,5 milijardi kuna financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda.

Njime će se omogućiti povećanje kapaciteta te važne pruge od međunarodnog značaja te će se vrijeme putovanja između Dugog Sela i Križevaca skratiti sa sadašnjih 30 na 18 minuta.

Prikaz novog željezničkog kolodvora Dugo Selo // Foto: HŽ Infrastruktura

U sklopu projekta izgradit će se šest mostova, od kojih dva cestovna, postojećih sedam mostova će se rekonstruirati, ukinut će se 17 željezničko-cestovnih prijelaza i dva pješačka prijelaza, a umjesto njih izgradit će se 11 novih nadvožnjaka, jedan podvožnjak i šest pothodnika, modernizirat će se postrojenja električne vuče,

Radovi kreću u ponedjeljak 6. ožujka i utjecat će na željeznički promet, tako da će putnici do daljnjega biti povremeno prevoženi autobusima između kolodvora Križevci i Dugo Selo, obavještavaju iz HŽ Infrastrukture. U prvom razdoblju do 1. travnja, putnike će autobusi prevoziti između Križevaca i Vrbovca od ponedjeljka do subote između 7.45 i 14.45 sati.

Radovi na projektu Dugo Selo – Križevci započeli su u srpnju 2016. Završetak ove faze radova predviđen je krajem 2018. godine, a puštanje nove dvokolosiječne pruge između Dugog Sela i Križevaca u promet planira se početkom 2020.