KUĆA PODRŠKE MALI PRINC

Kreće izgradnja 500 kvadrata velikog objekta kojim će osobe s teškoćama u Đurđevcu dobiti dodatnu podršku

Kvalitetu usluga koje pružaju podići će na višu razinu te upostaviti nove.

10:20h
0
Foto: Udruga Mali princ

Svečano je potpisan ugovor za izgradnju objekta Kuća podrške Mali princ u Đurđevcu. Voditeljica projekta Silvija Lukačin predstavila je projekt koji je krenuo 2016. godine kupnjom nekretnine u Ulici kralja Tomislava, odmah do zgrade Odjela za učenike s teškoćama u razvoju.

Nakon što je potencijalno opasan objekt uklonjen, krenula je izrada projektno-tehničke dokumentacije te je stigla građevinska dozvola. Godine 2019. prijavili su se na natječaj naziva Unaprjeđivanje infrastrukture za pružanje socijalnih uslugazajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza čime je osigurano financiranje projekta u stopostotnom iznosu od 14.197.233,46 kune.

Projektom će se izgraditi i potpuno opremiti objekt površine 565 metara kvadratnih. U njemu će biti organiziran dnevni boravak namijenjen članovima i korisnicima udruge te stambena zajednica za osam osoba, a uredit će se i prostor za slobodno vrijeme u dvorištu, kao i okoliš s vodenim igralištem.

Gradonačelnik Hrvoje Janči sklopio je ugovor s izvođačem radova, tvrtkom GT Jura d.o.o. Virje.

– Predviđeno je da gradnja bude gotova kroz godinu dana i da će stanari u ovo vrijeme biti useljeni u novi prostor. O uspjehu govori i činjenica da je ovaj projekt jedan od 60 odobrenih, a od 500-njak prijavljenih. Čestitam svim projektnim partnerima jer mi u Đurđevcu sada imamo tri takva objekta, a čija je ukupna vrijednost preko 40 milijuna kuna – rekao je Janči, a prenose službene gradske stranice.

Mladen Posavec, direktor spomenute tvrtke, kazao je kako je vrijednost radova veća od devet milijuna kuna.

Investicija, osim izgradnje, obuhvaća opremanje zgrade namijenjene za aktivnosti osoba s teškoćama u razvoju, rekonstrukciju pomoćnog objekta, uređenje okoliša i nabavu specijalizirane opreme uključujući i vozilo za prijevoz osoba s teškoćama u razvoju.

Kvaliteta usluga podići će se na višu razinu

Predsjednica Udruge osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji Mali princ Kristinka Štefan naglasila je važnost projekta za udrugu i roditelje djece s teškoćama u razvoju. Njime će se, kaže, kvaliteta usluga koje pružaju podići na višu razinu. Ujedno će se upostaviti nove usluge.

Predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković istaknuo je kako je Đurđevac socijalno osviješten grad, zajednica koja pomaže osobama u potrebi.

– Ovo radimo radi djece, za one koji možda nemaju onakvo djetinjstvo i odrastanje kakvo bi trebali imati. Zato zajednica treba učiniti sve da svi imaju jednake uvjete, a to predstavlja upravo ova kuća – rekao je Lacković.

Ponosan i sretan što je Centar za socijalnu skrb Đurđevac partner na ovome projektu jest ravnatelj Daniel Rupić, dok je zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić kazao kako “projekt može biti primjer drugim gradovima i općinama kako brinuti za potrebite.”