22.3 C
Koprivnica
Petak, 24. ožujka 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
NOVI POČETAK

Kreće projekt, žrtve nasilja naše županije dobit će sigurnu kuću, Koren: Imamo prostor na lokaciji koja je toliko tajna da se ni ne spominje
K

Cilj je osigurati sustav podrške za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji.

Ne propustite

Početna konferencija projekta Novi početak održana je danas, nakon čega je u Županijskoj upravi organizirana konferencija za medije. Riječ je o projektu vrijednom 9,2 milijuna kuna koji Koprivničko-križevačka županija provodi u suradnji s Udrugom HERA i
Centrom za socijalnu skrb Križevci, a koji se financira novcem Europske unije. Ciljevi su unaprijediti sustav podrške, prevencije i zaštite od nasilja nad ženama u županiji, jačati kapacitete stručnjaka koji rade sa ženama žrtvama nasilja i žrtvama nasilja u obitelji te podići svijest javnosti o pravima žena žrtava nasilja.

– Od 9,2 milijuna kuna, dio aktivnosti provodi Županija, što je vrijednost otprilike 5,5 milijuna kuna. Sve one usmjerene su na osiguranje materijalnih uvjeta za sigurnu kuću. Predviđa se rekonstrukcija i dogradnja zgrade, odnosno kuće u kojoj će biti osiguran smještaj za 15-20 korisnika, ovisno o tome je li riječ o obitelji ili pojedincima s područja Hrvatske – kazao je, na početku, Darko Masnec, voditelj projekta koji traje 30 mjeseci.

Objasnio je kako će HERA provoditi edukacije zaposlenika koji će raditi u sigurnoj kući, kao i pružati stručnu pomoć i ono što je potrebno osobama koje će boraviti u tim prostorima. Centar za socijalnu skrb, pak, vodit će daljnju brigu o osobama nakon što napuste sigurnu kuću, sve dok se ne prilagode novim uvjetima života.

Darko Masnec // Foto: Marko Dedić

– U 30 mjeseci predviđeno je financiranje projekta sigurne kuće. Osigurali smo, između ostaloga, kroz vid najma jedan prostor koji već sada funkcionira. Nažalost, unutra su već smješteni ljudi. Projekt je krenuo prošle godine, u prosincu. Zaposlili smo stručne kadrove, pokrenuli postupke javne nabave za dogradnju i rekonstrukciju objekta i prostora koje ćemo koristiti. Prostor smo dobili od jedne jedinice lokalne samouprave na pravo građenja od 25 godina, što ćemo mi urediti. Projekt, dakle, već funkcionira. Naravno, pokrivaju se svi troškovi – govorio je Masnec.

Darko Koren // Foto: Marko Dedić
Koren: “Privremeno rješenje imamo, ali dobivanjem 9,2 milijuna kuna od ministarstva to je put ka kvalitetnom, trajnom rješenju.”

Koprivničko-križevački župan Darko Koren, uz kojega je bio zamjenik Ratimir Ljubić, naglasio je kako je ova tema izuzetno bitna za svako društvo, za svaku lokalnu zajednicu.

– Moramo voditi posebnu brigu o najranjivijim skupinama društva. Lanac je jak koliko je jaka najslabija karika. Društvene skupine o kojima ovim projektom brinemo, nažalost, slabe su karike. Naš je zadatak o tome voditi posebnu brigu i skrb – dodao je Koren.

Podsjetio je, ujedno, kako su do prije godinu dana bili jedna od šest županija koje nisu imali riješeno pitanje sigurne kuće.

Ratimir Ljubić // Foto: Marko Dedić

– Reagirali smo nakon inicijative Ministarstva za demografiju tako što smo osigurali adekvatan prostor u jednom našem gradu, na lokaciji koja je toliko sigurna da se ni ne spominje. Ona već jest u funkciji. Privremeno rješenje imamo, ali dobivanjem 9,2 milijuna kuna od ministarstva to je put ka kvalitetnom, trajnom rješenju. Siguran sam da će biti realizirano na najbolji mogući način, u kratkom roku i sukladno ciljevima koji su zadani. Naša je želja da broj korisnika usluge bude što manji – zaključio je Koren.

Ratimir Ljubić, Darko Masnec i Darko Koren // Foto: Marko Dedić
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

Znatno poskupljenje

Šok! Cijena omiljene ljetne poslastice ‘otišla u nebo’, ne morate više na more da biste kuglicu sladoleda platili 1,50 euro, to možete napraviti u...

Proljeće je počelo, a s njime je došla i želja za omiljenim slatkim grijehom. Sladoledom! Vole ga svi, verzija...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti