Kreket u četvrtak u koprivničkom Domoljubu

07:47h
0
Detalj s predstave Kreket

Kreket Davida Mameta, u režiji Renea Medvešeka (Scena Gorica i Teatar Exit) predstava je koju koprivnička publika ima prilike vidjeti u četvrtak, 23. siječnja s početkom u 19:30 sati u dvorani Domoljuba.

– Razmažena princeza poljubi žapca i on se pretvara u prekrasnog princa, bajka je bez koje je nezamislivo odrastanje i već se generacijama prenosi s koljena na koljeno. A što ako se žaba ne pretvori u princa, nego princ u žabu?! Tog se dosjetio slavni američki dramatičar David Mamet i u svom osebujnom stilu ispričao izokrenutu verziju, zapravo priču o osobnim ograničenjima i predrasudama koja obiluje humorom – najava je za još jednu zanimljivu predstavu.

Drama Kreket (The Frog Prince, 1985) Davida Mameta mala je stilska vježba na temu samodopadnog princa koji odjednom gubi sve svoje dvorske privilegije jer mu čarobnica želi održati lekciju iz (manjka) velikodušnosti. Pretvoren u žabu, princ mora dobiti poljubac istinske ljubavi, pri tom gubeći zaručnicu, slugu koji mu je ujedno i jedini prijatelj te svu imovinu. Priča je ovo o osobnim ograničenjima i predrasudama. Začaranome princu stalo je jedino do toga da se povrati u prijašnje stanje. Zašto ga je snašla žablja perspektiva, zbog čega se sudbina tako okrutno poigrala s njime, sve to mu nije na pameti dok mu predanost i poniznost sluge koji spremno žrtvuje život za prijateljstvo, ne otvore oči za drugu dimenziju života…

U režiji Renea Medvešeka, domaća recesija uz prevedena je na jezik bajke, nudeći nam problem ovrha, naglog siromašenja, totalitarne države u kojoj već i samo spominjanje okrutnosti vladajajuće Patricije može dovesti do gubitka glave.

U predstavi glume mladi glumci Luka Dragić (princ), Mia Anočić – Valentić (dobra mljekarica i surova čarobnica), Ivan Grčić (privrženi sluga), te glazbenik Adam Semijalac, poznatiji kao Bebe Na Vole. Tim okupljen oko predstave spojen je od zagrebačkih i velikogoričkih umjetnika, čijim su dosadašnjim radom i umjetničkim izričajem, kažu producenti oba kazališta, izrazito zadovoljni. Predstava “Kreket” poučnog je karaktera, namijenjena kako onima sa 7, jednako tako i onima od 77 godina.

– Izjava da je čovjek nastao od životinje nije sasvim besmislena. Ta mogućnost doista postoji, no postati čovjekom ne znači roditi se s vanjskim obilježjima ove specifične vrste, nego, uz pomoć podarenog joj uma, snagom Duha, iščupati se iz mimetičkog kruga navika u koji nas od prvog trenutka života zatvara nagon za opstanak. Postajanje čovjekom mukotrpan je proces koji traje cijeloga života i koji nas dovodi u kušnju da zaniječemo sve čime smo pokušali osmisliti svoj bitak i prikriti svoju malenost i neznanje. I nerijetko tek kada smo na dnu, iz žablje perspektive, spoznajemo pravu veličinu te malenkosti i sagledavamo je u odnosu spram čudesnog i neshvatljivog beskraja svemira. I tada ostajemo bez riječi. Spoznajemo. Čudimo se. Divimo se. Zahvalni smo. Postajemo ljudi. Sve ostalo je kreket – riječi su Renea Medvešeka.

Ulaznice u prodaji od 13. siječnja 2014. na blagani dvorane “Domoljub” radnim danom od 7-20 sati.

čitam...
Loading...