turbulencije

Krešo Beljak izbačen iz HSS-a? ”Nema teorije, predsjednik sam do kraja siječnja 2021.”

11:10h
0
Foto: Matija Gudlin

Nema teorije da me Ministarstvo uprave može ili smije smijeniti. Odlukom izvanredne skupštine HSS-a, ja sam predsjednik Hrvatske seljačke stranke do kraja siječnja 2021., a nakon toga mogu imenovati svojeg zamjenika, i to koga god želim. Što se tiče ove ekipe koja me je ‘smijenila’ s predsjedničkog položaja, na to imaju pravo otprilike koliko i oduzeti američko državljanstvo Donaldu Trumpu – rekao je za Jutarnji list Krešo Beljak, predsjednik HSS-a kojeg su u petak unutarstranački protivnici isključili iz stranke.


Antibeljakovske odluke

Spomenuta odluka predstavlja posljednji čin u sukobima koji potresaju HSS nakon katastrofalnih rezultata na parlamentarnim izborima, na kojima su uspjeli sačuvati samo dva saborska mandata.

Rat u HSS-u je počeo kada je “zbog nepravilnosti u stranci i postupaka vrha HSS-a” 14 županijskih organizacija Hrvatske seljačke stranke 30. srpnja 2020. Ministarstvu pravosuđa i uprave podnijelo predstavku i zahtjev za izvanrednim nadzorom, pod optužbom da je on “pripremio i proveo nestatutarnu i nezakonitu glavnu skupštinu HSS-a, kojom je pokušao izmanipulirati ponovni izbor za predsjednika”.

Beljakovi oponenti su organizirali elektroničku sjednicu starog Glavnog odbora HSS-a i izglasali njegovo isključenje.

Gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin tvrdi da su se na tu sjednicu odazvala 52 od ukupno 91 člana Glavnog odbora, što čini kvorum, a da je 51 podržao odluku o isključenju predsjednika stranke.

Kao razlozi se, između ostalog, navode održavanje nezakonite glavne skupštine i nanošenje štete ugledu HSS-a. Usto, stranački dužnosnici Davor Vlaović i Željko Lenart su suspendirani. Antibeljakovci su odlučili da će se sljedeća sjednica Glavnog odbora HSS-a održati u roku od 15 dana radi sazivanja izvanredne glavne skupštine.

Beljak je demantirao tvrdnje protivnika: “Predsjednika HSS-a, bio to Krešo Beljak ili bilo tko drugi, nije moguće izbaciti iz stranke, osim u jednom slučaju. A to je, kada bi za takav prijedlog predsjednika, dakle u ovom slučaju Kreše Beljaka, glasovali svi članovi Predsjedništva stranke.

Predsjednika stranke bira (i opoziva u slučaju neprihvaćanja izvješća čl. 15. Statuta HSS-a) samo Glavna skupština HSS-a, pa ga drugo stranačko tijelo ne može smijeniti, suspendirati, a posebno ga ne može isključiti iz HSS-a. A Glavnu skupštinu može sazvati samo Predsjedništvo stranke, odnosno dvije trećine članova Glavnog odbora.”

Ambicije i podrška

Ana-Marija Petin, pak, kaže da je Beljak završena priča.

– On nije smijenjen ili suspendiran, nego isključen, u skladu s propisima. Čekamo odluku Ministarstva uprave, ali ne sumnjamo da će biti u našu korist jer je Beljak manipulirao. Idući korak je izbor novog predsjednika ili predsjednice – kaže Petin.

Ima li ona takve ambicije?

– Moram vidjeti imam li podršku lokalne i županijske organizacije, a potom ću odlučiti – odgovara za Jutarnji.

čitam...