12.4 C
Koprivnica
Četvrtak, 18. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Kristijan Kereša // Napustio sam faks i Podravku jer želim doći u sam vrh hrvatskog kuharstva
K

Ne propustite

Koprivnički chef Kristijan KerešaNakon što je na drugoj godini studija napustio Filozofski fakultet i postao specijalist kuharstva i sa svoje 22 godine najmlađi hrvatski televizijski kuhar, Koprivničanac Kristijan Kereša, ohrabren dosadašnjim pozitivnim ishodima promjena potaknutih ljubavlju prema kuhanju, donio je još jednu značajnu odluku koja je uključivala njegov odlazak iz Podravke.

– U jednom trenutku shvatio sam da se trebam vratiti u restoran i učiti od najboljih. U tom bi se smjeru trebala razvijati moja karijera. To je jedini način na koji ću u potpunosti uspjeti i doći u sam vrh hrvatskog kuharstva – rekao je Kereša.

Nakon što je otišao iz Podravke, u potrazi za novim poslom ciljano mjesto bio je restoran koji ima čar i perspektivu, u kojem će sa žarom raditi zajedno s kreativnim osobljem te u kojem će u slobodi kreiranja menija svu svoju kreativnost moći prenijeti na tanjur, kako bi gosti bili zadovoljni, a njegov rad jednog dana prepoznat.

Postao je kuhar u restoranu Tač koji je ujedno i 6. najbolji restoran u Zagrebu, a 15. najbolji u Hrvatskoj. Restoran je baziran na mješavini istarske i kontinentalne kuhinje.

– Ljudi koji rade ondje i vlasnici mi se čine kao dobri ljudi s velikim iskustvom i bit će mi čast učiti od njih o kuharstvu. Ambijent restorana, hrana koja se nalazi na meniju, korištenje isključivo svježih namirnica, poštivanje gastronomije i briga o gostu, koja je uvijek najbitnija… Sve me to inspiriralo da odem ondje raditi – otkrio je Kereša.

Ovaj je tjedan ujedno i Kristijanov prvi radni u Taču, a nakon što se uhoda u samo poslovanje restorana i vidi kako restoran diše, u dogovoru s vlasnicima, tradicionalna jela koje svako selo u Istri ili Zagorju ima, želi kreativnim radom i istraživanjem, na moderan načini približiti gostima.

– Tražio sam poslove i u inozemstvu, ali shvatio sam da treba krenuti od Hrvatske jer uvijek postoje dobri ljudi, privatnici i dobri restorani koji traže mlade i ambiciozne osobe koje žele raditi i truditi se – rekao je Kereša i dodao kako u ovom trenutku najviše smisla ima ostati u Hrvatskoj i napraviti sve kako bi se dospjelo u vrh kuharstva.

– Kroz sva ova stoljeća gradili smo svoju gastronomiju i postoji puno toga zapisanog što ljudi ne proučavaju. Od slavonske hrane, preko dalmatinske, sve do Istre, Zagorja, Međimurja, Podravine… Dosta smo regionalizirani što se tiče gastronomije i mislim da se rijetko koja zemlja može pohvaliti takvom raznolikošću. Trebamo zagrepsti ispod površine i dignuti našu gastronomiju na svjetske grane – izjavio je Kereša i dodao kako je posao kuhara inspirirati ljude u kasnijem danu, predočiti gostu hranu na drugačiji i uzbudljiv način koji će ga potaknuti da na nju ne gleda kao na nužno zlo, već kao na umjetnost.

– Da se za 30 godina mogu okrenuti i reći da sam jedan od onih koji je doveo hrvatsku gastronomiju na puno veći nivo i da jednog dana mladi ljudi mogu učiti od mene o novom pravcu hrvatske gastronomije, to je ultimativni cilj – rekao je Kereša.

Iako je zaposlen u jednom od najboljih hrvatskih restorana, tvrdi kako ponuda samog restorana i ljestvice ne znače toliko, već je bitno da je kuhar stalno inspiriran samom hranom i ambijentom restorana u kojem radi.

– Strah je prisutan, ali motiv za samim kuhanjem je puno veći od straha. Prije dvije i pol godine nisam bio profesionalni kuhar, a danas radim u jednom od najboljih hrvatskih restorana. Ponekad je najbolje donijeti drastične odluke i okrenuti ploču da bi se došlo do najvećih uspjeha – zaključuje Kereša.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Kaznena prijava

Policija ulovila podravskog lopova, u Ludbregu ukrao nakit i novac, u Selniku se razočarao

Podravski je lopov ipak vrlo brzo dolijao i "pao" u ruke policije nakon jedne uspješne i jedne neuspješne krađe...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×