Krivotvoreni novac – akcija Konfiktus / Tri Koprivničanca uhićena u velikoj policijskoj akciji

11:09h
0
ilustracija

Tri osobe s koprivničkog područja uhićene su jučer u velikoj policijskoj akciji kojom je otkriven organizirani lanac krivotvorenja i plasiranja eura, piše Podravski list. Kako neslužbeno doznaju, riječ je o Draženu Puškariću Puški (34) iz Gotalova, Tihomiru Peuliću Mutku (56) iz Koprivnice i Patriku Posavcu iz Koprivnice, koji su uhićeni s još osam osoba.

U akciji je sudjelovao Europol i pet naših policijskih uprava, a nazvali su je Konfiktus što na latinskom znači krivotvorina.


Kako je priopćio USKOK (ne otkrivajući identitet osumnjičenih), Tihomir Peulić preuzeo je čak 150.000 krivotvorenih eura od organizatora kriminalne skupine Dražena Puškarića. Euri su tiskani u radionici bjelovarskog obrtnika Saše Kovarika (46), koji je vlasnik tiskarnice. Nakon toga, Peulić došao je na dogovoreni sastanak s prikrivenim policijskim agentom, koji mu je za 150.000 lažnih eura dao ukupno 33.000 pravih, ali označenih eura.

Nakon toga krenula su uhićenja i pretresi u Koprivnici, Varaždinu, Čakovcu i Zagrebu. Uhićeno je 11 osoba koje se tereti da su na ‘tržište’ u zemlji i inozemstvu plasirali lažne eure. Prema sadašnjim informacijama, na čelu te zločinačke organizacije bili su Dražen Puškarić Puška i vlasnik tiskare Saša Kovarik iz Bjelovara, a među uhićenima je i Sašina djevojka Paula Rončević (37), doznaje Podravski list.

Osim njih, uhvaćeno je još osam muškaraca koji su bili zaduženi za plasiranje krivotvorenih novčanica u Hrvatskoj, Italiji i Sloveniji.

Poslovni.hr piše kako je među osumnjičenima i vlasnik lanca mjenjačnica Miro Čalušić koji je početkom siječnja, zajedno s nekoliko svojih suradnika, uhićen zbog plasiranja lažnih deviza, ali i sklapanja lihvarskih ugovora, prijetnji, prijevara, krivotvorenja isprava, krađa i krivotvorenja novca.

Jučerašnja akcija u Zagrebi je imala i filmski scenarij, kako piše Poslovni.hr, u namjeri da pobjegne, na Aveniji Dubrava udario automobil koji mu se ispriječio na putu, nakon čega ga je policija sustigla. Kako je kod sebe imao ručnu bombu dio te ulica u istočnom dijelu Zagreba poslijepodne je bio blokiran.

O ovoj akciji, u koju je bio uključen i Interpol, znati će se više nakon konferencije za novinare koju je Ravnateljstvo policije najavilo za u 15:30 sati.

izvor: www.dorh.hr / www.podravski.hr / www.vecernji.hr / www.poslovni.hr

čitam...