srednja škola ivan seljanec

Križevačka srednja škola jedina u kurikularnoj reformi, ravnateljica G. Juran-Ratković: Nema velikih zahvata u gradivu, već u provedbi programa

Podsjetimo, Koprivničko-križevačka županija prijavila je najmanje škola od svih u državi. 

14:00h
0
Srednja škola Ivan Seljanec u Križevcima // Foto: Matija Gudlin
Srednja škola Ivan Seljanec // Foto: Matija Gudlin

Srednja škola Ivan Seljanec iz Križevaca jedina je podravsko-prigorska škola u kojoj će se od jeseni provoditi eksperimentalni program kurikularne reforme pod nazivom Škola za život.


Podsjetimo, prošli tjedan smo izvijestili da su se iz naše županije prijavile samo dvije srednje škole – Strukovna škola u Đurđevcu i križevačka srednja škola, a ni jedna iz Koprivnice. Prijavila se bila i OŠ Sveti Petar Orehovec, no ona nije ni ušla u razmatranje za provedbu.

Prema riječima Gordane Juran-Ratković, ravnateljice križevačke Srednje škole, ovih će dana nadležni iz Ministarstva znanosti i obrazovanja posjetiti školu.

– To bi trebalo biti tijekom ovog ili sljedećeg tjedna pa će se dogovarati daljnji koraci. Još u tijeku ove školske godine trebala bi krenuti edukacija nastavnika, a koliko sam upućena, u izradi je i nastavni materijal za taj program. Očekuje se i edukacija s vanjskim stručnjacima pa ćemo vidjeti kako će se sve odvijati – kazala nam je ravnateljica G. J. Ratković.

Novi kurikulum, ističe ravnateljica, nema velikih zahvata u samom gradivu već u načinu provedbe te vrednovanju učenika. Obuhvaćeni će biti opći predmeti poput hrvatskog, stranog jezika, informatike, povijesti, zemljopisa…

– Bit je u tome da će se na jedan potpuno novi i drugačiji način pristupiti nastavi. Učenici će morati više sudjelovati, a čak će biti organizirane i radionice za roditelje. U edukaciju će biti obuhvaćeno oko 20-ak učitelja naših, otprilike polovica kadra – objašnjava ravnateljica.

Spomenimo i to da se na program prijavilo ukupno 143 matične osnovne škole i 231 područna te 72 srednje škole, a u samo 46 osnovnih i 26 srednjih škola će se program provoditi.

Podsjetimo, Koprivničko-križevačka županija prijavila je najmanje škola od svih u državi.

 

čitam...