EUROPSKO PRVENSTVO

Križevačke sestre Larissa i Dora Kalaus dio su rukometnog čuda u Danskoj, otkrile su nam kakva je atmosfera pred polufinale

Sutra Francuska, aktualni europski prvak. O njihovoj kvaliteti svjedoči podatak da dosad nisu doživjele poraz. Samo im je Rusija otrgnula bodove (28-28).

18:00h
0
Foto: Hrvatski rukometni savez Facebook

Pravu senzaciju priredila je ženska rukometna reprezentacija na Europskom prvenstvu u Danskoj. Naime, Hrvatska će sutra u 18 sati protiv Francuske igrati polufinalni susret, fazu natjecanja do koje su došle prvi put ikad.


Između ostalih, sastav izbornika Nenada Šoštarića čine i križevačke sestre Larissa i Dora Kalaus koje su s nama podijelile dojmove dosadašnjeg dijela natjecanja, kao i najavu sutrašnjeg ogleda.

– Moram biti iskrena, osjećaj je neopisiv i na trenutke još uvijek nestvaran. Ovdje, u našem red bubbleu, sve se odvija prilično dinamično i stalno je neko kretanje i muving pa nema puno razmišljanja o tome kakav smo uspjeh postigle, već je odmah početak priprema za iduću utakmicu i izazov pred nama. Mislim da nam je i to, na jedan način, pomoglo da ostanemo na zemlji i nastavimo našim putem kao i dosad, uz zajedništvo, timski duh, opuštenost i osmijeh na licima – kaže nam Dora.

Hrvatske su rukometašice, podsjetimo, grupni dio faze zaključile na prvome mjestu s tri pobjede u jednako toliko susreta. Redom su bile bolje od Mađarske (22-24), Nizozemske (27-25) i Srbije (24-25). U drugome krugu nastavile su gdje su stale. Savladale su Rumunjsku (25-20), zatim od Norveške doživjele prvi poraz (25-36) te, u konačnici, savladale Njemačku (23-20). Time su, s Norveškom iz njihove, kao i Danskom i Francuskom iz druge skupine, ušle u samu završnicu.

Podsjetimo, zbog ozljeda i situacije s koronavirusom izbornik Šoštarić nije mogao računati na igračice Podravke Vegete, s time da se tek kasnije ekipi pridružila Dejana Milosavljević, kao niti na, recimo, vratarku Ivanu Kapitanović. S time svime na umu, ali i uz izostanak velikih rezultata u prošlosti, reprezentacija je na natjecanje otišla gotovo neprimjetno. U međuvremenu, HRT je otkupio prava na završnicu pa ćemo tako imati priliku gledati Hrvatsku u polufinalu, kao i u borbi za prvo ili treće mjesto, ovisno o medalji za koju će se boriti.

Foto: Privatna arhiva

– Činjenica je da naši mediji na takav način funkcioniraju, ako se ne postiže uspjeh i nema neke priče u pozadini, vrlo se rijetko izvještava. S tim rečenim, i našim prošlim (ne)uspjesima nije ni bilo za očekivati da će nas mediji popratiti na našem putu. S obzirom na sport kojim se bavimo, a koji ima vrlo malu podršku navijača, nije bilo teško otići na veliko natjecanje jer je podrška uvijek prisutna od naših najbližih, obitelji, prijatelja i partnera. Ono najvažnije jest da smo otpočetka mi bile te koje smo vjerovale u sebe i znale da možemo. Na kraju smo to svima i pokazale. Ciljevi su pred početak natjecanja bili pobjeda u prvoj utakmici protiv Mađarske te prolazak u drugi krug natjecanja. Sve ostalo je samo dodatno vrijeme – govori Dora te nastavlja.

– Mislim da je upravo to tajna našega uspjeha, naša odluka da unatoč nedaćama i izostancima važnih igračica vjerujemo u sebe i da svima pokažemo da mi, kao ekipa, možemo uspjeti. Naravno, sada se može pričati o tome kakve bi tek bile da su sve igračice koje su trebale biti s nama bile tu, ali takav je sport. Svojeglav, tvrdoglav i nepredvidljiv i zato je važno iskoristiti ovu priliku što mislim da će se svi složiti da mi jesmo – zaključuje Dora.

Dakle, sutra Francuska, aktualni europski prvak. O njihovoj kvaliteti svjedoči podatak da dosad nisu doživjele poraz. Samo im je Rusija otrgnula bodove (28-28).

– Najprije smo po dolasku u Herning iskoristili dan za oporavak i odmor, a od danas smo krenuli s gledanjem videa i pripremom taktike. Najveće opasnosti prijete iz vanjske linije, na kojoj imaju igračice koje mogu šutnuti izvana, s dobrim fintama, ali i suradnjom s pivotom. Također, golmanica Leynaud jedna je od najboljih na prvenstvu te je stoga jednako bitno ne razbraniti je. Očekivanja su kao i dosad, dati sve od sebe, boriti se i uživati dok igramo za Hrvatsku, pa kaj bude – motivirano kaže Larissa.

Inače, Larissa se nalazi u izboru za najbolju lijevu vanjsku igračicu Europskoga prvenstva. Ukupno je postigla 22 pogotka, a posebno je briljirala protiv Nizozemki – zabila im je devet u deset pokušaja. Valja spomenuti kako se uz Larissu među najboljih 40 nalaze i vratarka Tea Pijević, srednja vanjska Valentina Blažević, pivotkinja Ana Debelić te Ćamila Mičijević, moguće najbolja obrambena igračica natjecanja. Glasati možete ovdje.

– Moji su nastupi isključivo uspjeh cijele ekipe, i sretna sam da sam i ja svojim igrama mogla doprinijeti rezultatu cijele reprezentacije. Presretna sam i ponosna što sam dio ove ekipe i nadam se da ćemo u budućnosti nastaviti s ovakvim dobrim igrama – govori Larissa.

Nada se, također, da će njihov uspjeh potaknuti brojne na treniranje rukometa.

– Sve smo mi kao djeca pratile uspjehe muške reprezentacije na Olimpijskim igrama i prvenstvima te nas je sve to motiviralo da postanemo ženski Balić, Metličić ili Duvnjak. Nadam se da će se jednoga dana djevojčice ugledati i na ovu reprezentaciju i na ove cure i da ćemo možda mi biti motiv nekome drugome u odabiru rukometa – za kraj kaže Larissa.

čitam...