ČETVRTA SJEDNICA

Križevački gradski proračun za iduću godinu iznosi 147 milijuna kuna

Sjednica Gradskog vijeća održana je telekonferencijskim putem.

09:46h
0
Foto: Ivan Balija
Mario Rajn // Foto: Ivan Balija

Križevačko Gradsko vijeće na dnevnome redu četvrte sjednice imalo je 27 točaka. Jedna od najvažnijih svakako jest donošenje proračuna, koji su vijećnice i vijećnici prigorskoga grada usvojili, a iznosi 147 milijuna kuna.

Usvojene su i ostale točke. Izdvajamo ulaganja u križevački stadion te javnu rasvjetu, o čemu je gradonačelnik Mario Rajn detaljno govorio na konferenciji za medije uoči sjednice Gradskoga vijeća.

– Već smo imali odluku o kreditnom zaduženju, koji nismo realizirali uslijed općeg porasta cijena i revizije troškovnika. Pandemija je i nas zahvatila – rekao je Rajn u kontekstu stadiona.

Veseli ga što su sada dobili povoljnije uvjete koji podrazumijevaju kamatnu stopu od 0,95 posto.

– Svaki kredit je kredit, ali mi za njega nećemo morati izdvajati dodatna sredstva u proračunu osim onih koje sada izdvajamo za održavanje i tekuće financiranje. Dakle, riječ je o iznosu koji sada jest i bit će u proračunu. Uštedom će se vraćati inicijalno ulaganje, zato kredit ni ne ulazi u ukupno zaduženje Grada – objasnio je na konferenciji, govoreći o javnoj rasvjeti, pa otkrio kako je plan da rasvjeta u selima svijetli cijelu noć.

Gradsko vijeće Grada Križevaca inače izgleda ovako, no sada je sjednica održana putem interneta // Foto: Mateo Alečković
Najvažnija točka sjednica, prema Rajnu

Pisali smo kako u Križevce stiže poduzetnik koji planira izgraditi 11 milijuna kuna vrijedan pogon te zaposliti 20-ak ljudi. U pitanju je trgovačko društvo ALLPLAN d.o.o. koje je kupilo zemljište u poduzetničkoj zoni Gornji Čret. Točka je, također, jednoglasno usvojena. Pritom, Rajn je istaknuo kako je ovo prvi primjer tvrtke “inkubirane u Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci koja je svojim sposobnostima, a osnivači tvrtke su naši sugrađani s međunarodnim iskustvom, došla do faze razvoja gdje u našoj zoni kupuju zemljište i gdje će ostvariti vrlo vrijednu investiciju.”

Prihvaćanjem Odluke o osnivanju prava građenja na prostoru nekadašnjeg Centra za reprodukciju u Potočkoj ulici napravljen je prvi korak k novoj školi, zadovoljno je kazao Rajn. Na tom bi se prostoru gradila treća osnovna škola, omogućujući redovnu jednosmjensku nastavu.

– Osobno smatram ovo najvažnijom točkom sjednice. U kontekstu dugoročnog razvoja grada i naših mladih, prvenstveno djece, u situaciji smo kada nam se otvaraju vrlo jasne i konkretne mogućnosti financiranja EU sredstvima preko Vlade, odnosno resornog ministarstva za izgradnju novih osnovnih škola. Imamo pravo prvokupa, a mislimo to konzumirati nakon što nam se osiguraju sredstva za izgradnju nove škole – pojasnio je gradonačelnik.

Sjednica je, inače, održana telekonferencijskim putem.