Križevački kipar Igor Brkić napravio ledenu vjevericu

10:14h
0
120217-brkic-vjeverica

Križevački kipar Igor Brkić, Osoba.info 2011. po izboru čitatelja portala Krizevci.info, ponovno je iskazao svoju umjetničku osobnost – izradio je skulpturu u snijegu, od snijega!

Brkić je iskoristio obilje padalina pred svojom OŠ Vladimir Nazor i uz svoju imaginaciju te maštovitost i složne ruke svojih učenika, oblikovao stvorenje.

Vjeverica stoji pred ulazom u školu kao dobrodošlica svima, no to je ipak, najavljuje Brkić, uvertira za ono što tek slijedi. Naime, danas (petak) će ovaj autor na Trgu Antuna Nemčića napraviti spektakl.

– Napravit ću gigantsku bistu Marcela Kiepacha, u stilu velikih glava s Uskršnjih otoka, što će biti svojevrsni hommage ovom križevačkom izumitelju, a samom akcijom ćemo se pridružiti gradovima koji po trgovima imaju slične snježen skulpture – objašnjava Brkić.

To je, naime, dodaje, sve popularniji kiparski izraz zimi i vrsta akcijskog kiparstva “koje brzo nestaje, ali i brzo nastaje”. I u tu će umjetničku akciju umjetnik rado uključiti svoje učenike.

Vjeruje da će mu vrijeme ići na ruku i da se snijeg neće prebrzo otopiti. Za predložak je izabrao fotografiju Marcela Kiepacha sa šljemom, u časničkoj uniformi, a uoči odlaska na bojišnicu u I. svjetskom ratu, kada je, 1915. u Ruskoj Poljani, križevačko “umno čudovište” tragično skončao.

Izvor: Križevci.info

čitam...