gradsko vijeće

Križevački pročelnici imat će 600 kuna manju plaću, oko čega se na vijeću povela žestoka rasprava Rajna i Hrga

09:12h
0
Gradsko vijeće grada Križevaca
Gradsko vijeće Grada Križevaca // Foto: Ivan Brkić

Žestoka rasprava oko smanjenja plaća križevačkim pročelnicima, povela se jučer na križevačkom Gradskom vijeću.

Naime, pročelnici će imati plaće manje za 600-tinjak kuna. Spomenimo i to da je bruto plaća pročelnika oko 14.000 kuna, što znači da će za 1000 biti manji bruto.  Prvo je ova odluka zasmetala bivšem gradonačelniku Branku Hrgu koji je oštro kritizirao gradsku vlast.

– Zanima me hoće li si i dužnosnici smanjiti plaće. Jer, u zadnjih 16 godina nije bilo smanjenja plaća zaposlenicima, a da se nisu istovremeno smanjivala dužnosnicima. Muči nas i pitanje trebaju li ova smanjenja poslužiti da bi se ostalo u okviru predviđenih sredstava za plaće. Tako bi se prikazalo pred građanima da se na plaće ne troši ništa više s obzirom da po prvi put imamo tri profesionalca na plaći, po prvi put u povijesti Grada. Koliko će biti ušteda, hoće li se ovime znatno smanjiti trošak za plaće, pitam se. Nemam loših primisli, samo postavljam pitanja je li sve ovo zakonito – kazao je vijećnik Hrg.

Gradsko vijeće grada Križevaca
Branko Hrg // Foto: Ivan Brkić

Dodao je da zna da je popularno smanjivati plaće, ali ako se smanjuju, gradonačelnici bi prvo trebali sebi smanjiti, pa onda ostalima i dok god ne bude tako, neće podržati ovakvu odluku.

Gradonačelnik Mario Rajn naveo je da je sindikat i pismeno i usmeno obaviješten o odluci te da osim pročelnicima, ostalim zaposlenicima ostaju jednaki standardi kada je riječ o plaćama.

– Što se tiče plaća dužnosnika, naglašavao sam da neću ići s populističkim mjerama snižavanja plaće, nego ćemo izdvajati za društveno korisne projekte. Zato je u fazi osnivanja zaklada društvenog karaktera Volim Križevce, a ako ste dovoljno objektivni, prmijetit ćete da od kada sam stupio na dužnost, da sam donirao pojedinim udrugama novac od svoje plaće. To je oko 750 kuna mjesečno. Taj primjer slijede i moji zamjenici. Ako mislite da to nije poruka koju bi Grad morao slati, onda ćemo za taj iznos smanjiti plaće i bti ćemo dio populističkog trenda koji će nas dovesti u situaciju u kakvoj jesmo na nacionalnoj razini. S punim pravom ću se boriti za drugi mandat, ali na temelju rada, a ne populizma – kazao je gradonačelnik Rajn.

Vijećnik Hrg je potom rekao da gradonačelnik treba biti profesionalac, ali dva profesionalca uz gradonačelnika su nepotrebna i znače trošak koji ničemu ne služi.

Gradsko vijeće grada Križevaca
Mario Rajn // Foto: Ivan Brkić

Dejan Pernjak (SDP) je s govornice poručio vijećniku Hrgu da, s obzirom na to da je saborski zastupnik, neka predloži izmjenu zakona jedinica lokalne samouprave te da u gradovima ovakvoga tipa imamo gradonačelnika i jednog zamjenika.

– Pa da, to sam ja i predlagao. Da je dovoljno da bude gradonačelnik i jedan zamjenik. Ovdje imamo i predizbornu laž. Zato o tome i govorim. Sjetimo se predizborne kampanje. Tada je gradonačelnik govorio drugačije, Da će Šaško biti uz njega još profesionalac, a imamo ih tri – obrazložio je Hrg.

Oglasila se i vijećnica Štefica Wolf koju je svojim izlaganjem bocnuo vijećnih Hrg i to kada je spomenuo predizborne laži gradonačelnika Rajna.

– Ovdje sam čula riječ laž. Zar nije netko od nas rekao da se više neće kandidirati za gradonačelnika, a onda se preko noći predomislio – kazala je vijećnica Wolf misleći na Branka Hrga.

Rajn je zaključio raspravu te rekao da je stručna služba grada sastavila i predložila ovu odluku u skladu sa zakonom.

– Što se tiče laži, dopustite da odradimo mandat pa onda kažite i zaključite. Moram naglasiti da su za mene izbori bili i određen razgovor za posao. Nudio sam profesionalizam i bilo je rečeno da će zamjenik Martinčević biti volonter, no onda smo upozoreni da on to ne može biti zbog nespojenosti funkcije. Dopustite da 5202 ljudi, naspram 3158 koje ste vi dobili na izborima, da imaju prilike biti uvjereni u to što su odabrali. Prema tome, 2021. bit će ponovo test i razgovor za posao – kazao je Rajn.

Odluka je na kraju prošla većinom glasova, a također su podržane i odluke koje su se odnosile na pružanje usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada, upravljanje Gradskom imovinom, Podržana je i odluka za provedbu javne nabave za izgradnju biciklističkih staza kao i prodaja nekretnina u vlasništvu Grada.

čitam...