Istraživanje o interesima mladih

Križevački srednjoškolci najviše koriste Internet za praćenje društvenih mreža

18:31h
0
Istraživanje o mladima // FOTO: Admir Sinani
Istraživanje o mladima // FOTO: Admir Sinani

Udruga HERA predstavila je istraživanje o interesima, potrebama i društvenoj uključenosti mladih u gradu Križevcima.

Na uzorku od 102 učenika i učenica križevačkih srednjih škola od sveukupno 536 srednjoškolaca, provedeno je istraživanje s ciljem senzibiliziranja lokalne zajednice za veće uključivanje mladih u donošenje odluka u svim područjima života te donošenje preporuka s ciljem društvene uključenosti mladih.

Istraživanje je nastalo u sklopu projekta Zajedno za mlade kojeg je financijski podržao grad Križevci, a predstavili su ga projektni partneri, predsjednica udruge HERA Martina Švagelj Jažić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Kristina Frtalić i izvršni direktor udruge K.V.A.R.K. Saša Lončarić.

U anketnim pitanjima vezanima uz obrazovanje, 88,24% učenika planira nastaviti školovanje na neki način, od čega više od pola planira studirati na Sveučilišnom studiju. Tri četvrtine ispitanika (74,51%) izjasnilo se kako planira ostati u Hrvatskoj nakon završenog školovanja.

U pitanjima koja su vezana uz informiranost učenika utvrđeno je da svih 102 učenika imaju pristup internetu kod kuće, te da ga najviše koriste za praćenje društvenih mreža poput Facebooka i Youtubea (42,06% učenika).

Kulturni sadržaji u Križevcima poznati su većini ispitanih srednjoškolaca (76,47%), a za programe najviše saznaju putem lokalnih portala.

Mlade trenutno najviše brine škola (nagomilano gradivo, loše osoblje, prekratki odmori, žele rad na edukativniji način). Smatraju da je potrebno više radnih mjesta, više kulturnih i sportskih događanja, bolja ponuda mjesta za izlaske (mjesta gdje se ne puštaju narodnjaci), veći životni standard i bolja ekonomska situacija, bolje mogućnosti za nastavak školovanja, uključivanje mladih u rješavanje svojih problema i slično.

Čak 75,49% ispitanika bi se voljelo uključiti u aktivnosti volontiranja. U Križevcima, po mišljenju mladih, nedostaje kino, bazen, rekreacijski centar, igralište, park, kazalište i centar za mlade.

Zanimljivo je istaknuti kako se na predstavljanju istraživanja nije pojavio nitko od gradskih čelnika, a izgovor se eventualno može pronaći u dolasku premijera Plenkovića koji je posjetio Križevce na dan predstavljanja istraživanja. Među publikom nije bilo niti predstavnika škola, križevačkih udruga mladih ili onih koje se mladima bave u svom radu.

Kompletno istraživanje i infografiku možete pronaći na stranicama udruge HERA.

čitam...