GRADSKO VIJEĆE KRIŽEVCI

Križevački vijećnici ‘zakačili se’ oko amadmana SDP-a i prodaje nekretnina u vlasništvu grada, oporba predlagala da se ne glasa

Raspravljalo se o 15 točaka te su donesene većinom glasova.

16:00h
0
Vijećnici u petak raspravljaju o Državnom arhivu // Foto: Admir Sinani

Najžešću raspravu na jučerašnjem križevačkom Gradskom vijeću potegnula je druga točka dnevnog reda koja se odnosila na nekretnine u vlasništvu Grada Križevaca. Točnije, nakon što je SDP predložio amandman ako će se ići sa smanjenjem cijene nekretnina, da se zbog transparentnosti cijelog procesa prodaja treba izvršiti licitacijom.

To je očito zasmetalo bivšem gradonačelniku Branku Hrgu (HDS). Iskoristio je priliku da se nadoveže na prodaju zemljišta u vlasništvu Grada te da mu nije jasno je li cilj prodati gradilišta za realnu cijenu, minimalnu ili je cilj prodaja putem licitacije.

– Naš klub je na početku zauzeo stav da će odluku podržati, no nakon ovog amandmana ne možemo to učiniti. Riječ je o zemljištu u strogom centru grada, a na periferiji se prodaju po 30.000 eura. Postavljam pitanje je li onda u redu da cijena zemljišta u centru bude niža. Također, ne slažem se s tim da se to radi putem licitacija jer će se u toj istoj zoni svaki put zemljište prodavati po nekoj drugoj cijeni – kazao je Branko Hrg.

Branko Hrg // Foto: Matija Gudlin

Na to je gradonačelnik Mario Rajn rekao da pod točkom dva nije riječ o prodaji zemljišta, već o prodaji nekretnina u vlasništvu Grada te pojasnio o čemu se radi.

– Ovo je samo usklađivanje s državnom odlukom. Ako se dugo oglašava nekretnina za prodaju i dogodi se to tri puta uzastopce, Grad može odobriti sniženje cijene do maksimalno 50 posto. U tom slučaju, Gradsko vijeće ako odobri smanjenje cijene, pristupit će se licitaciji. Na taj način želi se izbjeći pogodovanje. Također, ako već govorimo o zemljištu, ta odluka ne govori da će se tako raditi s gradilištima, ali se ta mogućnost ne isključuje – kazao je gradonačelnik Rajn.

Branko Hrg je na to odgovorio da ako se iz te odluke izuzme prodaja zemljišta da će odluku prihvatiti.

Potom se javio i Ivan Majdak (SDP) koji je pojasnio da se to odnosi na nekretnine koje  već dugo vremena nisu u funkciji te su prepuštene propadanju.

Mario Rajn
Foto: Ivan Brkić

– Dakle, ovim amandmanom želimo da se spriječe malverzacije i utjecaj prilikom kupnje. Ionako se ništa neće dogoditi prije nego to opet dođe na red gradskog vijeća. I budimo realni, zona Gornji Čret isto zjapi prazna i moramo nešto poduzeti. Ovo je dobra podloga da se imovina konačno stavi u funkciju – kazao je Majdak.

Potrebu da nešto kaže na ovu temu imao je i vijećnik Stjepan Peršin (HDZ) te je rekao da je i na sjednici Odbora bilo nejasnoća na tu temu i da bi bilo dobro da se odluka ipak ne izglasa ovaj put.

Čulo se i vijećnika Eduarda Krmpotića ( nezavisni) koji je istaknuo da se previše komplicira oko jedne jednostavne odluke jer ionako će se, ako dođe do promjena cijena, o tome prvo raspravljati na Gradskom vijeću.

Na kraju je odluka podržana s 11 glasova za i sedam suzdržanih. Inače, raspravljalo se o 15 točaka koje su donesene većinom glasova.

čitam...