žustre rasprave

Križevčani bez Rajna izglasali proračun od gotovo 90 milijuna kuna, Šaško najavio brojne projekte, Hrg kazao da će gradski oci uživati jer je u Saboru osiguran novac

Modernizirat će se i ceste za što je osigurano 1,2 milijuna kuna, kreću prvi radovi u sklopu Aglomeracije i to u Ulicama Marijana Detonija i Dragutina Renarića, nastavlja se obnova Velike dvorane Hrvatskoga doma, a neefikasna živina javna rasvjeta zamijenit će se novom LED rasvjetom.

13:30h
0

U Križevcima je održana 13. sjednica Gradskog vijeća na kojoj je izglasan proračun za 2019. godinu u iznosu od 89.982.915 kuna. Gradonačelnik Mario Rajn zbog bolesti nije prisustvovao sjednici te se prisutnima uvodno obratio zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško.

Neke od njegovih važnijih stavaka su povećanje sredstava za mjesne odbore i sportske klubove, pokretanje stipendija za deficitarna zanimanja, sufinanciranje rušenja starih kuća u centru grada, zapošljavanje još jednog logopeda, projektiranje nove sportske dvorane kod Osnovne škole Ljudevita Modeca i dodatnih učionica čime bi se stekli preduvjeti za jednosmjensku nastavu, povećavaju se sredstva za financiranje programa i projekata udruga, a smanjuju se sredstva na pokroviteljstvima gradonačelnika radi postizanja transparentnijeg financiranja udruga.

Modernizirat će se i ceste za što je osigurano 1,2 milijuna kuna, kreću prvi radovi u sklopu Aglomeracije i to u Ulicama Marijana Detonija i Dragutina Renarića, nastavlja se obnova Velike dvorane Hrvatskoga doma, a neefikasna živina javna rasvjeta zamijenit će se novom LED rasvjetom.

– Ukupno planirana sredstva su oko 4 milijuna kuna kroz kredit. Zašto kroz kredit? Znači trenutno ne postoji fond na koji bi se mogli javiti, a ukoliko Fond za zaštitu okoliša raspiše natječaj rado ćemo se javiti da sufinanciraju. HBOR je baš zato otvorio kredit za modernizaciju javne rasvjete – rekao je Šaško.

Potpredsjednik Gradskog vijeća Mato Devčić (HDZ) osvrnuo se na to koliko će se izdvojiti na ceste.

– Zanima me zašto u projektu ne bi mogle biti Ulice Marcela Kiepacha i Posrednji put i Branitelja Hrvatske te zašto je Advent u Križevcima na tri proračunska mjesta? – upitao je Devčić uz opasku kako HDZ neće podržati proračun.

Zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević rekao je da su u modernizaciju uključene cesta u Novom Đurđicu, odvojak u Karanama i kako su te ulice trebale biti uvrštene u aglomeraciju.

– To nam se činilo kao idealna prilika da se taj novac uloži na konkretne programe. Što će biti s dvoranom kod Osnovne škole Vladimir Nazor, a veliki problem kod škole je i problem parkiranja. Imovinsko-pravni odnosi su riješeni da se Nehajeva ulica spoji s Ratarnom. U proračunu to nigdje nije spomenuto – rekao je Švagelj dodavši da natječaj za atletsku stazu nije najavljen do ožujka.

– Mogli smo kredit za javnu rasvjetu uložiti u sportski centar. Javna rasvjeta se mogla rješavati postepeno – dodao je Švagelj.

Šaško mu je uzvratio da je dvorana kod Osnovne škole Ljudevita Modeca u fazi idejnog projekta i kako glavni projekt ne postoji, a natječaj za atletsku stazu je u fazi čekanja i očekuje se svakog dna.

– Osigurali smo dio novaca na stavci ulaganja na stadionu ukoliko Atletski klub Križevci osigura 70 posto novca – rekao je Šaško.

Nećemo dobiti odgovore na pitanja i trebali smo odgoditi raspravu o proračunu – rekao je uvodno saborski zastupnik Hrg (HDS), osvrnuvši se na opravdani izostanak gradonačelnika Rajna i zaključivši kako je sjednica neozbiljna.

– Gradsko vodstvo će moći uživati u narednoj godini i u projekcijama za sljedeće godine zato što je proračunom koji je donesen u Hrvatskom saboru za područje Križevaca osigurano puno novaca – rekao je.

Dodao je kako nije bitno čije su zasluge, nego da se projekti realiziraju.

– Financira se šest posto iz lokalne samouprave, 70-75 posto iz europskih fondova, a razlika ide preko Hrvatskih voda. Nositelj projekta su Vodne usluge, to je za Križevce bitan projekt. Dogovorili smo i program od Svete Helene preko Gornje, Donje Glogovnice, Marinovca, Ivanca, Jarčana do Apatovca 9,2 milijuna kuna vrijedan vodovod kroz ta naselja financiran 80 posto iz Hrvatskih voda i 20 posto od lokalne samouprave – spomenuo je čelni čovjek HDS-a.

Kako kaže, razlika u izdvajanju za plaće u Gradskoj upravi u odnosu na prošlu godinu je 2,3 milijuna kuna veća, a za zabavne sadržaje u gradu 600 tisuća kuna. Ukupno se više troši tri mlijuna kuna.

– Dio je možda mogao biti namijenjen za Hedonu koja će dobiti 3,3 milijuna kuna ove godine i još tri milijuna kuna za integrativnu radionicu sljedeće godine. Bi li bilo u redu da Grad sudjeluje u tome barem sa deset posto. Čuvajmo taj biser i bogatstvo koje imamo. Kao HDS nećemo podržati proračun zbog kredita koji se planira dići i koji je nerazuman i ima neku drugu pozadinu – kazao je Hrg.

Zamjenik gradonačelnika Šaško rekao je kako je normalno da Hrg pomaže svom gradu.

– Nadvožnjak se obećava već 20-40 godina i vrijeme je da država napokon uskoči. U Gradu trebaju biti sadržaji za građane i zato održavamo manifestacije – rekao je Šaško na što mu je Hrg uzvratio da će natječaja biti i gradit će se nadvožnjak.

– Vi ste dogradonačelnik, nemojte vrijeđati Grad, pustite te ironične fore. Proračun bi trebao rasti u projekcijama, a ne padati – dodao je Hrg.

Vijećniku Ivanu Majdaku (SDP) sjednica uopće nije bila smiješna i neozbiljna.

– Donosi se proračun za ovaj Grad s kojim će se pokrenuti ono što se nije za bivše vlasti. Aglomeracija je danas već trebala biti dovršena. Apatovec je trebao imati vodovod, odvodnja je trebala biti gotova za Potočec i Mladine i sva ostala mjesta oko Križevaca – rekao je.

Kako kaže, to se nije dogodilo je netko tko je bio na vlasti 2012. nije poštivao zakon i nije izdvojio Vodne usluge iz Komunalnog poduzeća te su Križevci bili jedini grad u Repulici Hrvatskoj koji nije mogao tražiti sredstva za aglomeraciju.

Proračun za nadolazeću godinu usvojen je većinom glasova vijećnika. Oporba je bila suzdržana.

čitam...
Loading...