Young Friends of The Earth Europe

Križevčani Ivana Šatrak i Martin Topljak sudjelovali u izradi prijedloga za pravedniji Zeleni plan za Europu

Cilj je mlade uključiti u procese donošenja odluka na svim razinama.

10:34h
0
Foto: Ivan Balija
Ivana Šatrak // Foto: Ivan Balija

Križevčani Ivana Šatrak i Martin Topljak bili su među tisuću mladih diljem Europe i Hrvatske koji su sudjelovali u izradi prijedloga za pravedniji Zeleni plan za Europu. Na službenim stranicama Grada Križevaca stoji kako su prijedlozi narativ i vizije mladih za društveno pravednu i ekološki prihvatljivu budućnost u doba klimatske krize te naglašavaju da je sada pravo vrijeme za sustavne promjene.

Riječ je o finalnom rezultatu projekta SYSTEM:RESET kojeg Zelena akcija provodi u suradnji s devet organizacija članica mreže Young Friends of The Earth Europe iz Austrije, Belgije, Cipra, Danske, Estonije, Irske, Malte, Sjeverne Makedonije i Španjolske. Cilj je mlade uključiti u procese donošenja odluka na svim razinama.

Prikupljene ideje – formirane kao prijedlozi rješenja, budući prioriteti ili preporuke mjera za lokalne, nacionalne i europske vlade, tvrtke, zajednice i pojedince – podijeljene su prema temama kao što su energetika i mobilnost, proizvodnja i potrošnja, uzgoj hrane, kultura, obrazovanje i upravljanje zajedničkim dobrima. Primjer zahtjeva jest financijsko podržavanje mladih poljoprivrednika ili preuzimanje počinjene klimatske i ekološke štete.