CLIMATHON

Križevčani, uključite se u projekt kojim ćete ublažiti posljedice klimatskih promjena u svojem gradu

Križevci su se etablirali kao grad koji uključuje svoje građane u sva važna pitanja, ali i kao grad koji provodi važne projekte i mjere kako bi do 2030. godine postao energetski neovisan grad, poručio je gradonačelnik Mario Rajn.

11:36h
0
Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Grad Križevci, Zelena energetska zadruga, Križevačka udruga mladih, Zadruga KLIK i Udruga P.O.I.N.T. organizatori su prvog Climathona u Križevcima koji će se održati 7. i 13. studenoga.

Riječ je o globalnom pokretu gradova koji klimatske promjene vide kao priliku za povezivanje, okupljanje i suradnju gradova i građana, istraživača, studenata, dizajnera, programera, kreativaca i poduzetnika oko inovacija i kreativnih rješenja kojima se ublažavaju izazovi klimatskih promjena, poručuju organizatori.

Tema križevačkog Climathona jest Aktivno građanstvo kroz nove tehnologije. Bit će podijeljeno u dva izazova: Sudjeluj! Križevci – Consul kao platforma aktivnog građanstva te Lokalna valuta za kružnu ekonomiju.

– Drago mi da je će se Križevci naći na karti od 145 gradova koji su uključeni u globalni pokret Climathon, a čiji je cilj iznjedriti kreativna rješenja i odgovore na klimatske promjene. Križevci su se etablirali kao grad koji uključuje svoje građane u sva važna pitanja, ali i kao grad koji provodi važne projekte i mjere kako bi do 2030. godine postao energetski neovisan grad. Ovim putem pozivam naše mlade, učenike i studente da se uključe u ovaj globalni pokret i budu dio ove važne inicijative – rekao je gradonačelnik Mario Rajn.

Mario Rajn //Foto: Ivan Balija

Sastojat će se od online predavanja koja će sudionicima pružiti znanja i približiti nove tehnologije i alate. U prvome terminu, 7. studenog, sudionici će dobiti mentore i materijale te raditi na idejama. Završava se 13. studenog javnim online predstavljanjem rješenja timova, pri čemu će najbolje biti nagrađeno.

Prijaviti se može do 5. studenoga, odnosno četvrtka, individualno ili u timovima, s time da jedna grupa može imati najviše pet članova. Obrazac za prijavu nalazi se ovdje. Ukoliko su potrebne dodatna informacije, obratite se na e-mail ivana.satrak@zez.coop.