Moderno rješenje

Križevci konačno dobivaju kino, stara zgrada ide u povijest, pronađena je nova lokacija, Rajn: To je bilo moje predizborno obećanje

Kapacitet dvorane bit će 83 fotelje plus 2 mjesta za osobe s invaliditetom, a za neke druge potrebe moći će se još dodati stolaca za ukupno 100 mjesta. Moći će se i iznajmljivati za razna događanja.

20:00h
0
Foto: Facebook

Križevčani već dugo čekaju svoje kino, a gradonačelnik Mario Rajn najavio je da će početkom iduće godine građani konačno moći gledati filmove u novoj, modernoj dvorani.

– Kino Kalnik bilo je moje predizborno obećanje, jer ovaj grad zaslužuje imati funkcionalnu kino dvoranu. Odmah početkom gradonačelničkog mandata krenuli smo u analizu i pripremu za obnovu starog kina. Uloženo je 200 tisuća kuna za izradu kompletne dokumentacije jer smo jedino tako mogli doći do pravog stanja zgrade i procjene ulaganja u obnovu. Dokumentacija izrađena 2019. pokazala je da je potrebno oko 10 milijuna kuna za obnovu zgrade po današnjim standardima, kako bi zgrada bila sigurna i ispunjavala audiovizualne uvjete kakvi se danas očekuju. Obnova zgrade podrazumijeva novi krov, novi sustav grijanja, energetsku obnovu, nove podove, nove prozore i dr. Zaključak je bio da je to previše gradskih novaca i da je puno racionalnije dodatno opremiti dvoranu u Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci – smatra Rajn.

Foto: Ivan Balija
Mario Rajn // Foto: Ivan Balija

Razlog je što ta dvorana već ima sustave grijanja, hlađenja, vatrodojave, sanitarne čvorove, parkiralište i ostalo što je potrebno, a samim time će i cijena biti mnogo niža.

– Prema procjena projektanta trošak je oko dva milijuna kuna sa svom opremom. To je pet puta manje nego obnova starog kina i zasigurno pametnija odluka kako god postavili. Dodatno opremanje uključuje 3D kino platno i projektor, kao i svu audio opremu. Izradu tribine, postavljanje fotelja umjesto običnih stolica te vizualno uređenje koje, osim same dvorane, uključuje i uređenje predvorje. Opremanje dvorane neće narušiti uvjete projekta iz kojeg je cijela zgrada izgrađena, a i oprema koja je naknadno nabavljena za jedan drugi projekt u potpunosti ostaje u funkciji. Za ovo dodatno ulaganje imamo pismenu dozvolu SAFU-a – napominje Rajn.

Kapacitet dvorane bit će 83 fotelje plus 2 mjesta za osobe s invaliditetom, a za neke druge potrebe moći će se još dodati stolaca za ukupno 100 mjesta. Moći će se i iznajmljivati za razna događanja.

– Staro kino koje sada propada u centru grada ide u prodaju i nadamo se kako će se pronaći investitor koji će uljepšati vizuru u nedavno obnovljenoj Frankopanskoj ulici – zaključuje Rajn.

čitam...