INFRASTRUKTURA

Križevci planiraju graditi dvoranu s teniskim terenom i vrtić za dvije skupine, a prate i natječaje za eventualno natkrivanje bazena

Gradsko vodstvo prijavit će ih na natječaj Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. godine.

18:00h
0
Ilustracija // Foto: Envato Elements

Infrastrukturni projekti izazivaju najviše pažnje javnosti. Dva pripremljena projekta jučer su jednoglasno prihvaćena na trećoj sjednici Gradskog vijeća Grada Križevaca. Gradsko vodstvo prijavit će ih na natječaj Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. godine. Hoće li financiranje istih biti osigurano, ostaje za vidjeti, no gradonačelnik Mario Rajn, na temelju prijašnjih prijava, vjeruje da će uspjeti. Ukoliko ne, pripremaju plan B u vidu prijava na druge natječaje.

Prvi se odnosi na izgradnju sportske dvorane s teniskim terenima te malonogometnim terenom na dosadašnjem igralištu u Cubincu vrijednosti 7,8 milijuna kuna. U opisu projekta stoji kako je cilj omogućiti bavljenje sportom i rekreacijom, primarno tenisom, pri čemu je osobito važno da u prigorskome gradu djeluju dva teniska kluba koji nemaju zatvorene terene. Usto, posljednjih je godina trend rekreativno se baviti ovim individualnim sportom.

Veseli i činjenica da bi zaposlili dvije osobe, odnosno domar/icu i čistač/icu. Izgradnja dvorane, glasi procjena, trajala bi 18 mjeseci.

– Interes naših tenisača i nas za zatvorenom teniskom dvoranom datira iz prvoga mandata. Razmatrali smo modele kako natkriti postojeće terene u gradu. Imali smo inicijalne troškovnike. No, kada je krenula najava toga natječaja 7.4.1 u sklopu kojega će se financirati sportske građevine, razmišljali smo kako bismo teren mogli smjestiti u prigradsko naselje – objasnio je Rajn, dodavši kako je Cubinec direktno vezan uz grad, a s njime povezana i prometna infrastruktura.

Gradonačelnik Mario Rajn na trećoj sjednici križevačkog Gradskog vijeća // Foto: Grad Križevci

Ondje, nastavio je, imaju postojeće igralište, trenutno veliku zelenu površinu. Naglasio je kako mještani ne moraju strahovati da će ostati bez nogometnog igrališta, već će isto biti modernizirano. No, idejni projekt dobit će ovih dana, pa ne može sa sigurnošću reći o kakvoj će vanjskoj podlozi biti riječ, već pretpostavlja kako će biti multifunkcionalna.

– Želimo maksimalno iskoristiti prostor – ističe.

U kontekstu ostalih mogućih sportskih infrastrukturnih projekata, otkrio je kako su nedavno imali otvaranje ponuda za rekonstrukciju Gradskoga stadiona, odnosno natkrivanje tribina i obnovu klupskih prostorija. Projekt je bio procijenjen na 5,5 milijuna kuna, a najjeftinija pristigla ponuda iznosila je 6,5 milijuna kuna, što je, prema Rajnu, rezultat trenda porasta cijena. Slijedi im, tako, donošenje odluke i osiguravanje financijske razlike između procijenjene i pristigle ponude.

– U planu je i izgradnja nogometnog terena s umjetnom travom kod stadiona. Razmislit ćemo i kako riješiti pitanje sportske kuglane. Plus, pratimo natječaje za eventualno ulaganje u natkrivanje bazena, to je nešto što stalno imamo u vidu. U konačnici, jedna nam osnovna škola nema adekvatnu sportsku dvoranu te moramo vidjeti kako to riješiti, s time da ondje imamo pitanje lokacije. Puno je izazova za sljedeće razdoblje – nabrojio je.

Rajn: Novi bi vrtić dugoročno riješio pitanje lista čekanja

Križevci imaju četiri vrtića, od čega su tri privatna. Novi, peti, Prigorke i Prigorci trebali bi dobiti u naselju Karane. U dokumentima o projektu stoji kako se potreba za njime pokazala “uslijed nedostatka mjesta u postojećim vrtićima”, tako da će sada biti izgrađen vrtić s dvije skupine.

Spomenute naselje odabrano je jer je dom, na području kojega bi se gradio vrtić, u gradskome vlasništvu, a istovremeno je lokacija blizu željezničkog kolodvora i Poduzetničke zone u Teslinoj ulici u kojoj radi velik broj roditelja kojima bi odgovarao takav smještaj djece.

– Smatramo kako bi vrtić dugoročno riješio pitanje lista čekanja koje sada želimo riješiti proširenjem postojećeg vrtića. Kada bismo izgradili još i ovaj, imali bismo zalog za budućnost – zaključio je.