Potpisana Povelja

Križevci postali dio mreže Kreativni gradovi Hrvatske

Kreativne industrije velika su pomoć u razvitku industrije i turizma, stoga se smatra da bi se svakako trebalo razvijati, čulo se prilikom potpisivanja.

08:39h
0
Foto: krizevci.hr

Jučer, u srijedu 9. listopada, u Maloj vijećnici Grada Križevaca, održano je potpisivanje Povelje kojom su Križevci postali član mreže Kreativni gradovi Hrvatske.

Kreativni gradovi Hrvatske su inovativna mreža koja okuplja predstavnike lokalnih samouprava i zajednica te stručnjake iz kreativnih i kulturnih industrija kako bi zajedno osmislili modele upravljanja kulturnim i kreativnim resursima gradova radi pokretanja lokalnih ekonomija i stvaranja novih prilika za ulaganja.

Cilj je kreiranje jedinstvenog identiteta gradova na temelju kojeg će se provoditi fokusirana ulaganja u razvoj za rast i radna mjesta. Riječ je o zajedničkom projektu Klastera kulturnih i kreativnih industrija u Hrvatskoj i Udruge gradova čiji će predstavnici biti na potpisivanju.

Foto: Tihana Grašić
Foto: Tihana Grašić

– Osim simboličkog dijela i ponosne činjenice da Križevci postanu dio mreže Kreativnih gradova, želimo biti aktivni dionici i implementirati mnoge projekte i sva saznanja iz mreže u lokalnu zajednicu –  rekao je na samom potpisivanju gradonačelnik Križevaca, Mario Rajn.

Predsjednica Klastera, Ivana Nikolić, prilikom potpisivanja napomenula je kako se Mreža razvija van svih očekivanja. U samom početku očekivano je da će u Mreži sudjelovati deset gradova, a unazad dvije godine unuat nje je 30 gradova.

– Gradovi su nositelji kreativnih kulturnih industrija. Mi u Hrvatskoj smo bolji od Europe, kreativna kulturna industrija druga je po BDP-u – izjavila je predsjednica Klastera, Ivana Nikolić.

Kreativne industrije velika su pomoć u razvitku industrije i turizma, stoga se smatra da bi se svakako trebalo razvijati, čulo se prilikom potpisivanja.

Goran Kauzlarić iz Udruge gradova također je istaknuo svoje zadovoljstvo uključivanjem Križevaca u ovu mrežu, naglasivši da se događa iskorak, nova ekonomija koju još ne prepoznajemo, ali se odrednice osjećaju, bit će jako naglašene u kreativnom pogledu, a tu su Kreativni gradovi jedan od modela koji su najefikasniji u toj ekonomiji.

Potpisivanju je nazočio i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu Ivan Biškup.