GRAD KOJI IDE U DOBROM SMJERU

Križevci su uz Pazin izdvojili najviše novca za obrazovanje u Hrvatskoj, Rajn: Jedino tako možemo ostati grad mladih

Da Križevci idu u dobrom smjeru i misle na svoju budućnost pokazuju i najnoviji podaci Ministarstva financija i konsolidiranih proračuna gradova za 2018. godinu.

16:19h
0
Foto: Facebook

Da Križevci idu u dobrom smjeru i misle na svoju budućnost pokazuju i najnoviji podaci Ministarstva financija i konsolidiranih proračuna gradova za 2018. godinu.

Križevački gradonačelnik Mario Rajn na svojoj je Facebook stranici objavio kako su Križevci, uz Pazin, te godine izdvojili najviše novca za obrazovanje u odnosu na sve ostale hrvatske gradove, odnosno više od polovicu svog godišnjeg proračuna.

Uz izdvajanja za kapitalna ulaganja poput energetske obnove zgrade osnovne škole i dječjeg vrtića, ulaganja u obnovu sanitarnih čvorova, ulaganja u opremanje sportske dvorane, projektiranje izgradnje nove sportske dvorane, proračunska sredstva planirana su i za ostala područja koja donosimo u nastavku.

– nagrade učenicima i mentorima osnovnih i srednjih škola za ostvarene učeničke rezultate na natjecanjima državne razine
– sufinanciranje cijene prijevoza učenika srednjih škola koji pohađaju usmjerenja koja ne postoje u srednjim školama na području Križevaca
– nagrade učenicima OŠ koji su na kraju svake školske godine postigli uspjeh 5,0 na kraju svake školske godine
– nagrade učenicima SŠ koji su na kraju svake školske godine postigli uspjeh 4,8, bez zaključene ocjene dovoljan
– sufinanciranje uspostavljanja STEM-praktikuma u Gimnaziji Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci.

Usto, Grad školama kad god se za to ukaže potreba, a škola nije planirala sredstva, pomaže pri osiguravanju prijevoza učenika na razna događanja, sufinancira provedbu različitih dodatnih programa koje škola nije planirala, a kroz školsku godinu se pružila prilika za njihovom realizacijom i slično.

Grad u ovoj školskoj godini 2019./2020. stipendira 19 studenata koji se obrazuju za deficitarna zanimanja iznosom od 1500 kuna mjesečno od listopada 2019. do rujna 2020.

Grad sufinancira troškove organizacije natjecanja srednjoškolaca, ako natjecanje organiziraju srednje škole koje djeluju u Križevcima,a sufinancira i cijene mjesečne karte javnog prijevoza za studente koji putuju iz Križevaca u mjesto studiranja.

Gradsko vijeće grada Križevaca
Gradonačelnik Mario Rajn // Foto: Ivan Brkić

– Obrazovanje nam je veliki prioritet, stoga će svaka vrsta potpore našim osnovnoškolcima, srednjoškolcima i studentima i nadalje biti imperativ i značajna proračunska stavka iz koje ćemo izdvajati i u narednim godinama. Jedino tako Križevci mogu ostati grad mladih koji će svoju budućnost vezati uz svoj grad, bez želje i potrebe odlaska iz njega. Zato smo još ponosniji na sve njih, njihove uspjehe i postignuća – napisao je križevački gradonačelnik Rajn na spomenutoj društvenoj mreži.

čitam...