Križevci svečano proslavili 762. rođendan

14:40h
0
Predsjednik RH Ivo Josipović na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u Križevcima // Foto: Koprivnica.net

Grad Križevci proslavili su u četvrtak 24. travnja 2014. svoj 762. rođendan. Od jutra na Nemčićevom trgu mogla se razgledati izložba “U spomen na Marcela Jelaka”, a odvijao se i zabavni program vrtićanaca i školaraca (radionice, oslikavanje pločnika, izložbe, igre osnovnoškolaca). U povodu Dana grada, delegacija Grada položila je na gradskom groblju cvijeće i zapalila svijeće.


U 10 sati na Strossmayerovom trgu otkrivena je spomen-ploče na rodnoj kući Andre Mohorovičića u organizaciji Družba “Braća hrvatskog zmaja” – Zmajskog stola u Križevcima i Zavoda za znanstveno-istraživački rad HAZU.

Na Strossmayerovom trgu gradonačelnik sa suradnicima rezao je tortu “Gradu za 762. rođendan” kojom su se počastila sva djeca i građani.

U 11 sati u Hrvatskom domu održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada, a tom je prilikom predsjednik Vijeća Dragutin Guzalić uputio pozdrave svim uzvanicima i gostima među kojima je bio predsjednik države Ivo Josipović, zamjenik ministra rada i mirovinskog sustava Božidar Štubelj, nekoliko saborskih zastupnika, gradonačelnici, načelnici, gosti iz Italije, Mađarske, Bosne i Hercegovine te Slovenije.

Gradonačelnik Križevaca Branko Hrg uz sve učinjeno u proteklih godinu dana, s naglaskom na razvoj grada kroz EU fondove, ustvrdio je i da je državni aparat nefunkcionalan i ne omogućuje stvaranje bolje klime u društvu. Naglasio je i da bez jake lokalne samouprave neće biti niti razvijene Hrvatske.

Predsjednik Josipović složio se s gradonačelnikom, rekavši da imamo model ne osobito efikasnom centralnom upravom te da je lokalnu samoupravu potrebno jačati uz uspostavu takvog financijskog sustava koji će joj omogućiti efikasnije obavljanje svojih funkcija.

Čestitke su u povodu proslave Dana grada uputili i saborski zastupnik Stjepan Milinković, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren te predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik grada Zaprešića Željko Turk.
Na sjednici su dodijeljena i javna priznanja koja su uručili predsjednik Gradskog vijeća Dragutin Guzalić i gradonačelnik Branko Hrg. Priznanje Grada Križevaca dobili su: Društvo za uzgoj malih životinja Križevci, Mile Vidović iz Malog Potočeca, Marija Škrlec iz Majurca te Tamara Premuš iz Križevaca.

Plaketu Grada Križevaca dobilo je Dobrovoljno vatrogasno društvo Križevci uz 140-tu obljetnicu uspješnog i kontinuiranog rada na zaštiti od požara i čuvanju imovine, a Nagradu za životno djelo dobio je Josip Šikić iz Križevaca, za sveukupni iznimni doprinos razvoju sporta i sportskih klubova na području Grada Križevaca.

Osim dodijeljenih priznanja po Gradskom vijeću, Gradonačelnik je dodijelio Zahvalnice: Tamburaškom orkestru Glazbene škole Alberta Štrige, dirigentu Igoru Kudeljnjaku, ravnateljici škole Branki Špoljar, za iznimne uspjehe na prestižnom međunarodnom natjecanju orkestara i zborova koji se održalo u glavnom gradu Češke.

Poslijepodne održane su sportsko zabavne manifestacije: utrka ulicama grada i natjecanja u sklopu Sportskih igara mladih 2014.

Za večernje sate najavljen je svečani koncert Hrvatskog pjevačkog društva “Kalnik” i Glazbene škole Alberta Štrige povodom Dana Grada i 100. godišnjice smrti Franje Markovića, u crkvi sv. Ane.

Izvor: www.krizevci.hr 

čitam...