Križevci ustaju protiv nasilja

12:27h
0

Kampanja “Milijarda ustaje” je svjetska globalna kampanja koju je pokrenuo aktivistički pokret V-day 2012. godine predvođen aktivistkinjom Evom Ensler, kao poziv na akciju i odgovor na zastrašujuću statistiku po kojoj je svaka treća žena u svijetu pretučena ili silovana, što čini ukupno jednu milijardu zlostavljanih žena. Hrvatska nije iznimka. Podaci su alarmantni. Svakih 15 minuta jedna žena je fizički zlostavljana, svake godine prijavi se oko 20 000 slučajeva nasilja, a sve veći broj žena ubijaju njihovi partneri.

“Milijarda ustaje” globalni je prosvjed i poziv milijunima zlostavljanih žena i djevojaka na plesni ustanak da izađu iz svojih domova, stanu na ulice i trgove te protestiraju i plešu. Ovaj poziv je jednako tako upućen i svim muškarcima, svima onima koji vrednuju, cijene i vole žene, ili to tek trebaju naučiti.

Milijarda ustaje i ove 2015.g. organizirat će se u Hrvatskoj, pleše se u Zagrebu, Zadru, Splitu, Osijeku, Vinkovcima, Slavonskom brodu te u mnogim drugim gradovima, kojima se i ove godine pridružuju i Križevci.

U subotu 14.02. 2015.g. Križevci će plesati na Gradskom trgu u 13 h.

U organizaciji kampanje Milijarda ustaje sudjeluju Križevačke mažoretkinje, Udruga invalida Križevci, Osnovna škola Ljudevita Modeca Križevci, Udruga HERA, te Volonterski centar Link.

Ovim putem pozivamo sve koji se nađu u blizini trga da se pridruže organizatorima i podrže borbu protiv nasilja nad ženama i ženskih ljudskih prava.

Svi/e smo pozvani/e ustati za pravdu i zajedno zaplesati i pokazati koliko nas ima u borbi protiv nasilja.