Križevci: Za dvije godine razvojni centar i tehnološki park

14:50h
0
Detalj sa sjednice Gradskog vijeća Križevaca // Foto: www.krizevci.hr

Iako je jučerašnja sjednica križevačkog Gradskog vijeća formalno bila sazvana na zahtjev deset oporbenih vijećnika radi rasprave o stanju u Pučkom otvorenom učilištu, vladajućima taj povod nije smetao da na nju uvrste još niz redovnih tema, ali i jednu nikako svakidašnju.

Upravo ta točka koja je kao dopuna i informacija ušla u dnevni red svakako zaslužuje više pozornosti nego mučan i mračan tijek sjednice, koji je često tekao na razini najobičnijeg birtijaškog nadmudrivanja i vrijeđanja. A novost, kako ju je vijećnicima objavio gospodarsko-financijski pročelnik Darko Masnec, glasi da je Gradu upravo odobreno preko 34 milijuna kuna za gradnju Razvojnog centra i tehnološkog parka, koji će biti još jedna civilna namjena na području nekadašnje vojarne u Križevcima.

MARKETING EPODRAVINA.HR

Masnec je podsjetio da je sada odobreni projekt osmislio još prije deset godina, a 2012. Grad ga je predložio Ministarstvu regionalnog razvoja i eurofondova.

– Prilikom nominiranje naše ideje prema Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU među prvih sedam gradova u Hrvatskoj potpisali smo sporazum o izradi projektne dokumentacije, gdje smo bili prepoznati kao jedan od projekata koji nudi veliki potencijal. 2014. godine smo se na natječaj javili i dobili prva sredstva iz strukturnih fondova, te je projekt od 34,214.000 kuna prihvaćen bez mijenjanja ijedne lipe proračuna i troškovnika koji smo prijavili – rekao je pročelnik Masnec.

Dodatni razlog za veselje je i to što će gotovo 99 posto iznosa, a on je velik gotovo kao polovica gradskog proračuna, stići iz europskih strukturnih fondova, dok će Grad morati izdvojiti skoro pa simboličnih 400-njak tisuća kuna.

– Učešće naše komponente, znači vlastito učešće je 396.000 kuna, a ja vam moram reći da su plaće pet stručnih osoba koje trebaju voditi projekt 400.000 kuna, kao priznat trošak. Znači, plaće su veće nego što je učešće Grada Križevaca u ovom dijelu projekta – rekao je o povoljnosti financiranja.

Projektni partneri, među ostalim su tamošnje Visoko gospodarsko učilište i Križevački poduzetnički centar, koji će i upravljati Razvojnim centrom i tehnološkim parkom, pa je to i odgovor na učestala pitanja o budućnosti te gradske tvrtke. Pročelnik Masnec je pojasnio i čime će konkretno raspolagati.

– U građevinskom smislu to će biti rekonstruirana sva četiri hangara, znači dobit će se oko 4800 kvadratnih metara kompletno uređenog prostora i naprijed će biti postavljena jedna zgrada od 3053 kvadrata bruto građevinske površine, koja bi trebala ta četiri objekta povezati, prometno uređeno, s parkirališnim prostorom i infrastrukturom – naveo je D. Masnec.

Da bi ulaganje bilo zaokruženo Grad će morati platiti izgradnju trafostanice, koja će koštati oko milijun kuna. Kako je rečeno, u Ministarstvu regionalnog razvoja i eurofondova priprema se za potpisivanje ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, a gradnja centra i parka trajat će dvije godine.

Izvor: www.radio-koprivnica.hr 

čitam...