Patnje koprivničkog Doma zdravlja

Kronično nam nedostaje liječnika opće medicine, Marija Krajina: Povlačimo liječnike iz mirovine, bojim se da će doći vrijeme kada i oni odu, a mladih doktora nema

Svjedoci smo kako su pacijenti nezadovoljni sa čestim izmjenama liječnika po ordinacijama, ali oni nisu niti približno svjesni problematike. Na dva javna natječaja koja su bila raspisana za za specijalizaciju iz obiteljske medicine nitko se nije javio. 

16:30h
0
Čekaonica u bolnici
Obiteljska medicina u Domu zdravlja // Foto: Ivan Brkić

Sve se glasnije priča o patnjama zdravstvenog sustava u državi i nedostatku liječničke snage i to ne samo u bolnicama, već i u Domovima zdravlja.

Ništa bolja situacija nije ni u Domu zdravlja Koprivničko-križevačke županije te itekako ima razloga za zabrinutost.

Županijski Dom zdravlja broji 20 timova obiteljske medicine koji su raspoređeni po ambulantama u svim krajevima Podravine i Prigorja. Ostale ordinacije koje su u Mreži javne zdravstvene službe odnosno timovi, nalaze se u koncesiji i u njima rade privatni zdravstveni radnici koji nisu u nadležnosti Doma zdravlja.

– Kao i druge zdravstvene ustanove izvan Zagreba, već više godina suočeni smo sa nedostatkom liječnika koji bi bili voljni raditi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Suočeni s nedostatkom liječnika, naročito za rad u ruralnim naseljima, primjerice u Podravskim Sesvetama, Goli, Kloštaru Podravskom, angažirali smo pet umirovljenih liječnika s našeg područja, koji su bili sposobni i voljni raditi kako bi se svima osigurala dostupnost zdravstvene zaštite – objasnila nam je Marija Krajina, ravnateljica Zavoda.

Projekt pozdrav
Marija Krajina // Foto: Matija Gudlin

Za rad u ordinacijama obiteljske medicine tijekom dva mjeseca angažirana su i dva zaposlenika Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije koji su dobili odobrenje za takav rad.

– Svjedoci smo kako su pacijenti nezadovoljni sa čestim izmjenama liječnika po ordinacijama, ali oni nisu niti približno svjesni problematike i nedostatka liječnika koje ne možeš ničime privući i zadržati. Rijetki su oni koji se nakon studija zapošljavaju u obiteljskoj medicini, specijaliziraju pedijatriju ili ginekologiju za potrebe Doma zdravlja – kaže ravnateljica.

Na dva javna natječaja koja su bila raspisana za za specijalizaciju iz obiteljske medicine nitko se nije javio. Točnije, raspisane su čak bile četiri specijalizacije iz obiteljske medicine te dvije iz pedijatrije, no nije stigla ni jedna jedina zamolba.

Čekaonica u bolnici
Foto: Ivan Brkić

– Raspisali smo i treći natječaj za specijalizaciju iz pedijatrije i opet nam nije stigla niti jedna molba. Trenutno imamo raspisan i natječaj za liječnika obiteljske medicine za zamjenu na određeno vrijeme u Glogovcu i za općinu Kalnik na neodređeno vrijeme, zbog najavljenih odlazaka liječnika koji sada rade i to na specijalizacije u Zagreb. Samo velikim svakodnevnim naporima, razgovorima i pregovorima uspijevamo održati standard, kvalitetu i broj liječnika. No bojim se da nam je sve bliže vrijeme kada umirovljeni liječnici više neće moći raditi kada i postojeći radnici odu pomalo u mirovinu, a mladih liječnika nema – zabrinuta je ravnateljica.

Tvrdi da je to problem koji treba sustavno rješavati, a time bi se trebalo pozabaviti nadležno ministarstvo.

Moraju se donijeti neke možda i nepopularne mjere kako bi osiguralo da se održi ova razina dostupnosti i kontinuitet zdravstvene zaštite, a to nije  daljnja privatizacija koja bi značila i daljnje urušavanje sustava zdravstvene zaštite – zaključuje ravnateljica Marija Krajina.

 

čitam...