Drava art biennale

Kroz edukativnu šetnju centrom Koprivnice doznajte kakav je odnos vode i industrije u gradu

U edukativnoj šetnji će stručnjaci s različitih aspekata sagledati odnos vode i industrije u Koprivnici.

10:31h
0
Foto: Muzej grada Koprivnice

Edukativna šetnja centrom Koprivnice u srijedu će biti uvod u centralni događaj ovogodišnjeg Drava Art Biennale.

– Drava Art Biennale 2019. isprepliće i produbljuje dosadašnje, uvijek aktualne. teme vode kao osnovnog ljudskog prava i javnog dobra te vode u kontekstu javnog prostora grada istraživanjem dubljih slojeva i stavljanjem fokusa na odnos vode i razvoja industrije koja neupitno utječe na preobrazbu urbanističke slike gradova – kažu iz Muzeja.

U edukativnoj šetnji će stručnjaci s različitih aspekata sagledati odnos vode i industrije u Koprivnici. Šetnja u predviđenom trajanju od 60 minuta kreće u 18 sati ispred Muzeja grada Koprivnice (Trg dr. Leandera Brozovića 1), a završava u Svilarskoj ulici.

Povjesničari Hrvoje Petrić i Nikola Cik ispričat će povijesne zanimljivosti o značenju vode u svakodnevnom životu grada Koprivnice kroz suodnos rijeke Drave i potoka Koprivnice. Pritom će se dotaknuti i važnosti raznih obrta (mlinarski, kožarski…) kao „ranih oblika industrije“ za čije je opstojanje voda neophodna. Neobične priče iz života obrtnika i građana predstavit će Vesna Peršić Kovač. U koprivničkim obrtima posebno mjesto pripada svilarstvu koje je u prošlosti bitno odredilo gospodarski, a time i svakodnevni život grada. Kako su navedena kretanja utjecala na urbanistički razvoj otkrit će nam Antonio Grgić, dok će se Marijan Špoljar osvrnuti na rezultate preplitanja razvoja industrije u estetskom oblikovanju i umjetničkom razvoju Koprivnice nekad i danas. Stopama suvremenosti nastavit ćemo koračati sa Zdravkom Petrasom, koji će nam približiti aktualni sustav vodoopskrbe na području središta grada.

Napomenimo da je šetnja uvod u centralno događanje, skupnu izložbu suvremene umjetnosti koja slijedi u Galeriji Koprivnica od 13. rujna.