KUD Koprivnica gostovao u Domžalama

13:22h
0
Članovi KUD-a Koprivnica sa svojim domaćinima u Domžalama

Kulturno umjetničko društvo Koprivnica boravilo je u dvodnevnom posjetu Domžalama u Sloveniji gdje su ih pozvali i ugostili tamošnje Kulturno društvo Groblje. U subotu  11. rujna sudjelovali su na folklornoj večeri pod nazivom ‘V Grobljah kot nekoč’, zajedno s nekoliko slovenskih kulturnih društava. Pjevači, plesači i svirači KUD-a Koprivnica izveli su dvije koreografije, ‘Oj kopina trnina’, plesove iz okolice Koprivnice i ‘Lepa moja gorica zelena’ iz Hrvatskog zagorja. Obje koreografije postavila je dr. Nada Šešić, uz pomoć voditelja pjevanja Mihaela Kivača. Drugog dana boravka u susjednoj Sloveniji, Koprivničanci su pjevanjem sudjelovali na svetoj misi u čast Svete Notburge, zaštitnice narodnih nošnji, a čiji kip je blagoslovljen na misi.

Potom su članove KUD-a Koprivnica, s kojima je bila i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Koprivnice Ankica Nježić,  primili župan Občine Domžale Toni Dragar i njegova zamjenica Andreja Pogačnik. Koprivnica i Domžale su gradovi prijatelji te se suradnja sve više širi, a ovim posjetom i na kulturu, moglo se čuti na prijemu. Župan Toni Dragar je izrazio nadu da će suradnja kulturnih društava postati tradicionalna.

Članovi KUD-a Koprivnica na prijemu kod župana Domžala–  Domžale i Koprivnica surađuju na raznim projektima, a želja nam je doći do novca iz Europske unije. Ukoliko o tome i ne uspijemo, Koprivnica i Domžale ostat će prijatelji, rekao je Dragar i dodao kako su ova dva grada vrlo slična prema broju stanovnika ali i ostalim kapacitetima.

Gradska pročelnica za društvene djelatnosti Ankica Nježić najavila je novi projekt međunarodne kulturne suradnje koji je Grad Koprivnica predložio Ministarstvu kulture. Uz prijateljske Domžale koje je pozvala na sudjelovanje, u projektu bi trebali sudjelovati još Nikšić, Kapošvar i Tuzla.

Domaćin koprivničkih folkloraša dr. Franci Hribovšek je izrazio želju da koprivnički plesači i svirači ponovno dođu u Domžale, no prije toga Slovenci će morati na uzvratni posjet Koprivnici.

Loading...