U AK GLAERIJI

Kultura napokon otvorila vrata! Posjetite izložbu Marijana Molnara: Povratak u Žlebice/Separacija

Izložba će biti otvorena za posjetitelje AK Galerije u petak 8. svibnja od 17 do 20 sati te od subote 9. do utorka 12. svibnja u vremenu od 11 do 14 i 17 i 20 sati.

15:16h
0
Fotografiju ustupila: AK Galerija

Samostalna izložba Marijana Molnara “Povratak u Žlebice/Separacija” prva je izložba u koprivničkoj AK galeriji, nakon stanke uzrokovane koronavirusom, koju će publika moći posjetiti, a nastala je u suradnji sa zagrebačkom Galerijom Vladimir Bužančić.


Rad je rezultat dugogodišnjeg autorovog interesa za romsko naselje Žlebice u blizini Koprivnice i komunikacije s njegovim stanovnicima. Izložbu čine dvije instalacije, autobusna stanica i privremena galerija, preseljene iz samog naselja Žlebice u galeriju te dva video rada koja bilježe reakcije stanovnika na postavljanje dviju instalacija u naselju.

Izložba će biti otvorena za posjetitelje AK Galerije u petak 8. svibnja od 17 do 20 sati te od subote 9. do utorka 12. svibnja  od 11 do 14 i od 17 do 20 sati. Važno je napomenuti kako otvorenja izložbe neće biti, pri posjetu galeriji potrebno je pridržavati se svih epidemioloških uputa koje će biti jasno istaknute.

– Ideja za projekt izložbe se temelji na činjenici prostorne izdvojenosti romskog naselja, relativnoj zatvorenosti prema mogućnostima otvaranja okolini i svijetu. Samom akcijom projekt uključuje ulazak u tu zatvorenost i to postavljanjem dviju instalacija i provociranjem događanja oko njih – poručili su organizatori.

Postavljanjem prve instalacije na raskršću, dijelu gdje se odvaja put s glavne ceste prema romskom naselju, snimljen je video materijal u tri vremenska momenta: u jutro kad je sunce na izlazu i osvjetljava predio, poslije podne kad se djeca vraćaju u naselje poslije škole te uvečer, po zalasku sunca, po mraku. kad je sunce na zalazu i mrak je. Druga instalacija postavljena je u samom naselju i predstavlja privremenu galeriju. Snimljeni video prati postavljanje izložbe fotografija stanovnika naselja.

Spomenimo, Marijan Molnar diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1976. godine. U svojem radu koristi se instalacijama, filmom, videom, ambijentima, akcijama i performansom, fotografijom, site-specific i on-line instalacijama.

Fotografiju ustupila: AK Galerija
Fotografiju ustupila: AK Galerija

čitam...