Interreg projekt

Kulturni i obrazovni ‘boom’ u Koprivnici, grade se centri izvrsnosti, revitalizira Muzej, vinski festival, glazbeni događaji…

Ponos najavljenim projektima iskazao je i gradonačelnik Mišel Jakšić, koji smatra da sve to samo potvrđuje lidersku poziciju Koprivnice među gradovima po povlačenju europskih sredstava.

17:00h
0
Wine fest
Ugodno druženje na prvom Wine festu // Foto: Ivan Brkić

Integracija Roma u društvo, novi centri izvrsnosti, vinski folklor, energetska obnova Muzeja, raznolike kulturne i glazbene aktivnosti samo su dio novosti i zanimljivosti koje će se ostvariti u projektu Interreg V-A Co-operation Programme Hungary – Croatia 2014.-2020., odnosno suradnjom Koprivnice i mađarskih partnera.

Među projektima koji su danas predstavljeni tako je i Education Development for Understanding Roma, ili skraćeno EDU Roma.

Maja Holek // Foto: Sanjin Bojić

– Izrađivat će se neformalni kurikulum za snimanje filmova, naši nastavnici iz Obrtničke škole educirat će se kako predavati to gradivo, educirat će se i učenici o tome kako snimati film, pisati scenarij, režirati, montirati… To će se odvijati u dvorištu našeg Domoljuba. Za kraj je predviđena završna konferencija na kojoj će se prikazati filmovi koji prikazuju romsku kulturu i tematiziraju njihov život – opisala je projekt Maja Holek, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica, koje je ujedno i nositelj projekta. Sve će početi 1. siječnja 2021. i trajati 18 mjeseci, a vrijedno je oko 250.000 eura.

Projekt: Education Development for Understanding Roma

Akronim: EDU Roma

Trajanje projekta: 01.01.2021. – 30.06.2022.

Ukupni proračun: 248 340,38 EUR

POU Koprivnica: 94.750,24 EUR

Láthatár Közhasznú Egyesület: 60.489,60 EUR

Cigány Szociális és Művelődési Módszertani Bázis: 52.200,30 EUR

Obrtnička škola Koprivnica: 40.900,24 EUR

Udio EU: 211 089,32 EUR

Nacionalni udio (mađarski partneri): 11 268,99 EUR

Vlastiti udio: 25 982,06 EUR

Vinskim folklorom ovoga kraja bavit će se još jedan projekt, naziva ReVITAlize, a što to točno znači pojasnio je ravnatelj Muzeja grada Koprivnice, Robert Čimin.

Robert Čimin // Foto: Sanjin Bojić

– U Koprivnici smo snažno vezani uz vinogradarstvo, koje su prvenstveno razvijale naše crkvene organizacije od 12. stoljeća. Uostalom, i dovršetak franjevačke crkve je omogućen novcem od prodaje jednog vinograda. Tako imamo nekoliko aktivnosti,  prijavljena je parcijalna energetska obnova Muzeja, koji ima velikih problema s vlagom u podrumskom dijelu. No, osim obnove zgrade, osmišljena je i turistička atrakcija. U podrumu će biti tematska priča sakralnosti i vinogradarstva, spoj vinskog podruma i srednjovjekovne crkve te ćemo pokušati kroz nekoliko doživljajnih točaka pretočiti kulturnu baštinu i turistički atraktivan posao – opisao je Čimin.

Iva Svirčić Borštnar // Foto: Sanjin Bojić

Razvijaju se i manifestacije, realizirat će se izložbe u Mađarskoj, Wine Fest, sakralno-tematska ruta s mobilnom aplikacijom koja nas upozorava na važnost objekata kraj kojih prolazimo, primjerice, na crkvu Sv. Nikole kada prolazimo kraj nje ili pak ponudu vinarije Kostanjevec. Tu je i Renesansni festival, za koji Čimin vjeruje da će imati u budućem izdanju temu srednjovjekovnog vinarstva.

Projekt će trajati dvije godine, dodala je Iva Svirčić Borštnar, viša stručna suradnica za europske poslove i društveno-turističke projekte, te napomenula da će se u Mađarskoj izgraditi etno kuća s autentičnim doživljajima za posjetitelje.

Projekt: Vinski folklor kao povijesni identitet Podravine i Pomurja

Akronim: ReVITAlize

Trajanje projekta: 24 mjeseca

Glavni partner: Grad Koprivnica

Partneri: Muzej grada Koprivnice, Mađarsko kulturno neprofitno društvo regije Mura

(Mura és Vidéke Foglalkoztatási Szociális és Közművelődési Közhasznú)

Vrijednost: 7.388.900 kuna

Bojan Solomun // Foto: Sanjin Bojić

Knowledge Well projekt je kojim će se stvoriti kvalitetni obrazovne programe koji nadilaze zakonski propisane obrazovne standarde.

– Koprivnica će dobiti pet centara izvrsnosti u osnovnim školama, organizirat će se prekogranični okrugli stolovi za učitelje, imat ćemo identifikaciju izvrsnih učenika u 5. i 6. razredima, organizirat će se trodnevni kampovi za učenike, natjecanja, dobit će se potrebna oprema… – nabrojio je Bojan Solomun, viši savjetnik za EU projekte razvojne agencije Sjever – DAN.

Projekt: Cross border development of centers of excellence in primary schools

Akronim: Knowledge Well

Trajanje projekta: 01.06.2020. – 31.01.2022.

Vrijednost projekta: 237.887,19 EUR

Budžet Grada Koprivnice: 95.447,14 EUR

Budžet Grada Heviza: 73.020,20 EUR

Budžet OŠ Mihály Sztárai (Pećuh): 69.419,85 EUR

Prijavitelj projektnog prijedloga: Grad Koprivnica

Partneri: Grad Heviz i Osnovna škola Mihály Sztárai – Pećuh

Maja Hlebar // Foto: Sanjin Bojić

Posljednji predstavljeni projekt nosi naziv SHARE MUSIC, a bavi se, naravno, glazbom.

– Cilj projekta je podizanje svijesti o važnosti glazbe u čovjekovom životu i njezinom utjecaju na čovjeka, prvenstveno na mlade ljude od 10 do 25 godina, te osvijestiti važnost prihvaćanja različitih glazbenih kultura. Projektom će se poduprijeti kulturne i glazbene aktivnosti u Gradu Koprivnici na način da će se pridonijeti povećanju kvalitete postojećih manifestacija Grada Koprivnice, postavit će se i izložba najboljih fotografija nastalih tijekom projekta, što će biti inovativan način za predstavljanje ljepota grada – rekla je Maja Hlebar, savjetnica za EU projekte Razvojne agencije Sjever – DAN.

Projekt: Sharing music and connecting people in the cross-border area

Akronim: SHARE MUSIC

Trajanje projekta: 01.07.2020. do 28.02.2022. godine.

Ukupna vrijednost projekta: 151.195,37 EUR

Budžet Grada Koprivnice: 86.827,02 EUR

Budžet Grada Heviza: 64.368,35 EUR

Mišel Jakšić // Foto: Sanjin Bojić

Ponos najavljenim projektima iskazao je i gradonačelnik Mišel Jakšić, koji smatra da sve to samo potvrđuje lidersku poziciju Koprivnice među gradovima po povlačenju europskih sredstava.

– Ponosan sam na naš tim za europske projekte jer smo zahvaljujući tim ljudima među top 10 gradova po povlačenju europskih sredstava, odrađuju jako velik posao. Posebno mi je drago da se projekti odnose na kulturu jer smo vidjeli da je vlada RH odlučila štedjeti najviše na kulturi i osobama s invaliditetom. To u Koprivnici nije i neće biti slučaj – rekao je Jakšić.