Laboratorij koprivničke bolnice prvi u regiji s akreditacijom Hrv. akreditacijske agencije

07:05h
0
Opća bolnica "Dr. Tomislav Bardek"

Laboratorij koprivničke Opće bolnice ‘Dr. Tomislav Bardek’ prvi je županijski laboratorij ne samo u Hrvatskoj, nego i u regiji, koji je dobio akreditaciju Hrvatske akreditacijske agencije, rekao nam je predstojnik jedinice samostalne djelatnosti medicinske biokemije Željko Sinjeri.

– To je dokaz da je ova djelatnost stručno i tehnički osposobljena za rad u skladu s međunarodnim prihvaćenim pravilima, a to su europska pravila koja slijede sustav upravljanja kvalitetom i to prema normi ISO 15 189. To je postupak da se uspostavi povjerenje, nastalo radi olakšanja međunarodne suradnje, jer naši nalazi su sada priznati i u Europi, rekao je Ž. Sinjeri.

Akreditacija vrijedi do 2015. godine što znači da će laboratorij biti pod stalnim nadzorom, rekao nam je Željko Sinjeri i istaknuo kako su 25 zaposlenih tijekom zahtjevnog i dugotrajnog postupka imali veliku podršku vodstva bolnice u cijelom postupku. Akreditacija koprivničkom laboratoriju znači i to da svi liječnici mogu dobivati nalaze elektroničkim putem, čime bi se uvelike smanjile gužve u prostoru u kojem dnevno na dva laboratorija, ovaj medicinsko-biokemijski te mikrobiološki, čeka ponekad i do 600 pacijenata. Željko Sinjeri kaže kako bi to, osim pacijentima, olakšalo posao djelatnicima laboratorija, a zasigurno i liječnicima. Nastojat će se da se u Križevcima i Đurđevcu vadi krv i na tzv. crvene uputnice te da 10-ak preostalih liječnika u koprivničkom Domu zdravlja prima nalaze elektroničkim putem.

 

Laboratorij Opće bolnice "Dr. Tomislav Bardek"A što se tiče nezadovoljstva nekih građana da laboratorij ne počinje s radom prije 7,30 sati, Željko Sinjeri je rekao za djelatnike:
– Oni moraju prvo uzeti i ispuniti uputnice, provjeriti jesu li svi podatci ispravni, ispisati barkodove i pripremiti se za vađenje. To treba vjerojatno 15 minuta. I kad sam ja u laboratoriju nikad se nije dogodilo da se iza 7.15 krenulo s vađenjem krvi.

Razlog male čekaonice pak je taj, kaže Sinjeri, što je pilot projektom bilo predviđeno da pacijenti uopće ne dolaze u laboratoriji nego da se u ambulantama liječnika opće medicine vadi krv, a to će se i raditi ove godine kada liječnici uđu u koncesiju ove godine. U svakom slučaju, vodstvo koprivničke bolnice i djelatnici laboratorija predvođeni Željkom Sinjerijem svoja će laboratorijska iskustva sada moći prenositi drugima, jer su postigli vrhunac u svojoj djelatnosti prema europskim kriterijima.

tekst: Radio Koprivnica

čitam...