Borba za Sabor

Lacković gotovo siguran, Mostovci upitni, Mađer korak do fotelje, a Hrg pokvario planove HDZ-ovcima

15:00h
0
Željko Lacković, Slaven Dobrović, Mladen Mađer, Branko Hrg // Foto: arhiva

Po izbornim listama II. izborne jedinice najjačih političkih stranaka i koalicija rasuti su i političari iz Koprivničko-križevačke županije.

Neki od njih imaju vrlo dobre izglede da na izvanrednim parlamentarnim izborima 11. rujna ugrabe saborsku fotelju, a nekima će to vjerojatno ostati neispunjena ambicija.

Najbliži tome je đurđevački gradonačelnik Željko Lacković. Drugo mjesto na listi Bandić Milan 365 – stranka reda i solidarnosti Lackoviću je praktički osigurala mjesto u Saboru. Milan Bandić je političar s najbrže rastućim rejtingom u hrvatskoj politici, a on sam ne namjerava ići u Sabor. Dakle, moralo bi se dogoditi malo čudo da Lackoviću saborsko mjesto isklizne iz ruku.

Milivoj Androlić // Foto: Matija Gudlin
Milivoj Androlić // Foto: Matija Gudlin

Na listi Narodne koalicije od ovdašnjih političara svoje mjesto su našli Milivoj Androlić, Anka Mrak-Taritaš, Mladen Mađer i Dražen Pros. Iako je šesto mjesto SDP-ovog Androlića naizgled bolje od osmog mjesta HNS-ove Mrak-Taritaš, njeno glavno oružje su preferencijalni glasovi. Velika popularnost koju uživa među ovdašnjim biračima na prošlim se izborima pokazala ključnom i upravo je zahvaljujući tome izgurala tada šestog HSU-ovog Željka Šempera.

Koliko mjesta na izbornoj listi zapravo ne govore mnogo, dobro pokazuje slučaj HSS-ovog načelnika općine Novigrad Podravski Mladena Mađera. Iako je tek deseti na listi, u Sabor bi mogao upasti umjesto drugoplasiranog kolege iz HSS-a, zagrebačkog župana Stjepana Kožića, koji bi mu mogao prepustiti svoje mjesto. Naime, Kožić bi se morao odreći svoje pozicije župana ako bi želio u Sabor, a takav razvoj događaja malo je vjerojatan. S druge strane, Dražen Pros (SDP) se navodno ne žali mnogo na svoje 11. mjesto na listi, priča se da je njegov glavni cilj mjesto u upravi Podravke.

Darko Sobota // Foto: Matija Gudlin
Darko Sobota // Foto: Matija Gudlin

Lokalni HDZ-ovci Darko Sobota i Damir Felak nadaju se dobrom izbornom rezultatu kako bi ušli u Sabor, a šuška se da Sobota ovog puta od toga neće odustati i mjesto prepustiti Felaku. Puno izgledniji član budućeg Sabora bivši je HSS-ovac Branko Hrg, koji se kao nezavisni kandidat našao na četvrtom mjestu HDZ-ove liste.

Od ostalih političkih opcija, MOST ima dvojicu lokalnih političara na svojoj listi II. izborne jedinice, Davora Sabolića iz Koprivnice na petom mjestu te Božidara Poljaka iz Sv. Petra Orehovca na osmom. Njihove izglede prilično je teško prognozirati s obzirom na to što se od MOST-a i na ovim izborima očekuje uloga svojevrsnog utega koji bi mogao prevagnuti na stranu one stranke s kojom bi mogli koalirati.

čitam...
Loading...