Ervačić ostao bez 75 milijuna potpore

Lacković: Ministar Romić je prije izbora htio ispasti džek koji štiti male poljoprivrednike pa je ugrozio 400 radnih mjesta

14:21h
0
Natura Agro
Đurđevačka Natura // Foto: Ivan Brkić

Među prvih pet poduzetnika koji su izgubili najviše sredstava su oni koji posluju na području Koprivničko-križevačke te Varaždinske županije.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je Rang listu projekata kojima su izdane privremene odluke o raspodjeli sredstava, nakon prvog natječaja za operaciju 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava.

Među prvih pet poduzetnika koji su izgubili najviše sredstava su oni koji posluju na području Koprivničko-križevačke te Varaždinske županije.

Temeljem odluke, Mirko Ervačić, vlasnik Osatina grupe koja je kupila đurđevačku Naturu, ostao je bez 75 milijuna kuna.

Bez velikog novca, 54 milijuna kuna, ostao je i Zvonimir Širjan, vlasnik tvrtke Širjan d.o.o. iz Svetog Petra Orehovca kraj Križevaca, koji se bavi  tovom stoke te je jedan od većih proizvođača utovljene junadi u Hrvatskoj s godišnjom proizvodnjom većom od 10 000 komada.

Dražen Čurila s ludbreškom tvrtkom Luneta ostao je bez 29, 3 milijuna kuna. Tvrtka ima najmoderniju farmu nesilica koje slobodno šeću unutar objekta.

Gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković // Foto Matija Gudlin
Gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković // Foto Matija Gudlin

Ogorčen odlukom ministra poljoprivrede Davora Romića o ukidanju sredstava Osatina grupi, đurđevački mu je gradonačelnik Željko Lacković danas uputio dopis naslova ‘Bravo ministre Romić’.

Lacković objašnjava da su u Đurđevcu nakon propasti najveće tvrtke Nature sretno dočekali novog investitora Mirka Ervačića, koji je odlučio investirati više 100 milijuna kuna radi obnove poljoprivredne proizvodnje u svim segmentima propale Nature. Naime, Osatina grupa već više od godinu dana intenzivno radi na izgradnji novih kapaciteta za uzgoj svinja, preradu mesa, obnavlja i sadi 100 hektara novih voćnjaka, proširuje kapacitete hladnjače, gradi sortirnicu i što je najvažnije, ugovara kooperacije s lokalnim stanovništvom.

– Direktna posljedica ovih ulaganja je 320 novih radnih mjesta u našem malom gradu, kao i stotinjak sezonskih radnih mjesta, koja nezaposleni s našeg područja željno očekuju, a Zavod za zapošljavanje već provodi edukacije i prekvalifikacije – navodi Lacković.

U razgovoru s njim Lacković nam je rekao kako ministar ovaj potez opravdava time da štiti male poljoprivrednike te želi prije izbora ispasti džek.

U dopisu navodi kako Ervačić nikad nije tražio susret s Romićem ni bilo kakvu pogodnost unatoč velikim ulaganjima.

‘Očito čovjek bježi od politike i političara, a da ima razloga potvrđuje upravo Vaš suludi potez kojim navodno štitite male proizvođače i europski novac, a zapravo samo pokazujete bolesnu političku ambiciju družine kojoj pripadate i zbog koje uskoro ponovno idemo na izbore’, stoji u dopisu.

– Da se tih 75 milijuna europskog novca uloži u male poljoprivrednike, otvorilo bi se možda 15-radnih mjesta, a sada se ugrožava njih 400. Suludo je da se ukidaju sredstva proizvođačima hrane, dok Todorića, koji ucjenjuje proizvođače, nema na listi neodobrenih sredstava – kazuje Lacković.

Do zaključenja članka iz Ministarstva poljoprivrede nismo dobili odgovor na Lackovićev dopis.

Cijeli Lackovićev dopis pročitajte ovdje.

 

 

čitam...