Zastupnici Podravine i Prigorja

Lacković: Moramo imati svoj podravsko-prigorski klub, Mađer: Sve loše treba zaboraviti i surađivati

15:30h
0
Željko Lacković, Mladen Mađer i Branko Hrg // Foto: Matija Gudlin

Bez obzira na lijeve i desne, zajedno s Mađerom i Hrgom, moramo imati svoj podravsko-prigorski klub i zalagati se za naš kraj, kaže Lacković.

Izgledno je da u saborske fotelje iz Koprivničko-križevačke županije ulaze križevački gradonačelnik Branko Hrg, koji je četvrti na listi HDZ-a osvojio 3733 glasova, dok HDZ-ovi Darko Sobota i Damir Felak nisu ostvarili dovoljan broj glasova.

Đurđevački gradonačelnik Željko Lacković kao nezavisni kandidat u Sabor ide umjesto Milana Bandića, a osvojio je 3338 prefrencijalnih glasova, najviše u Đurđevcu.

U saborsku bi fotelju s liste Narodne koalicije trebao i načelnik Novigrada Podrasvkog HSS-ov Mladen Mađer i to umjesto drugoplasiranog Stjepana Kožića. U Sabor nisu uspjeli ući SDP-ovi Milivoj Androlić i Dražen Pros.

– Osobno sam zadovoljan rezultatima izbora, pogotovo s obzirom na sve što se događalo u posljednje vrijeme u HSS-u. No, istovremeno nisam zadovoljan jer se pojedine općinske organizacije, krenuvši od gradske organizacije Križevaca, nisu pokazale na preferencijalnim glasovima. Jasno je da što prije moramo održati županijski odbor, razmotriti rezultate i konsolidirati stranku – rekao je Mađer.

Parlamentarni izbori 2016
Milivoj Androlić i Mladen Mađer u izbornom stožeru // Foto: Ivan Brkić

Istaknuo je da još nije odlučeno hoće li on u Sabor umjesto Stjepana Kožića te da će se o tome raspravljati na sastanku predsjedništva stranke ovoga tjedna.

Ako uđe u Sabor, Mađer će se susresti sa Željkom Lackovićem i Brankom Hrgom s kojim ima burnu prošlost. Naime, Mađer se u HSS-u priklonio aktualnom predsjedniku Kreši Beljaku, koji je zamijenio Hrga, a za vrijeme kada je Hrg bio u stranci imali su brojna neslaganja. Ipak, napominje da će za dobrobit kraja zajedno surađivati.

– Sve to treba zaboraviti nakon izbora, suradnja je nepohodna, pogotovo ako HDZ formira Vladu. Bez obzira na političku opredjeljenost treba biti jedinstven i surađivati za boljitak Podravine i Prigorja – smatra Mađer.

Željko Lacković pak kaže kako ne može biti zadovoljan poražavajuće malom izlaznošću.

Milan Bandić i Željko Lacković u Đurđevcu // Foto: Matija Gudlin
Milan Bandić i Željko Lacković u Đurđevcu // Foto: Matija Gudlin

– Dobro je da se rješavanje regionalnih probema koje zagovaramo proširilo izvan grada na općine. No nisam sretan što nam Koprivnica, koja je očit primjer ideološkog glasovanja, nije dala veću podršku. Narodna koalicija je dobila 50 posto glasova, a bez saborskog zastupnika – kaže Lacković.

Dodaje kako je očita činjenica da će HDZ formirati Vladu.

– A to znači loše odnose središnjice županije s centralnom vlašću i obijanje u glavu građana te stagnacija u vidu projekata koji su trebali biti realizirani u županiji – navodi Lacković.

Dodaje kako će se u Saboru zdušno boriti da podravske ruke dobiju svoju jačinu.

– Bez obzira na lijeve i desne, zajedno s Mađerom i Hrgom, moramo imati svoj podravsko-prigorski klub i zalagati se za naš kraj – zaključuje Lacković.

Branko Hrg // Foto: Matija Gudlin
Branko Hrg // Foto: Matija Gudlin

Nezavisni kandidat na listi HDZ-a Branko Hrg s četvrte je pozicije uz ukupno 3733 glasova sigurno osvojio svoj saborski mandat u drugoj izbornoj jedinici. Križevačkom gradonačelniku najveće povjerenje poklonili su stanovnici Križevaca gdje je osvojio 1582 preferencijalnih glasova. Pokušali smo nekoliko puta kontaktirati Hrga za komentar izbornog rezultata, ali do trenutka objave članka nije odgovorio na naše pozive.

Pobjedu je u gradu Križevcima s 42,21 posto odnijela Narodna koalicija ispred HDZ-a koji je osvojio 35,05 posto.

Ako to usporedimo s izborima iz 2015. kada su SDP sa 37,91 posto i HDZ 37,69 praktički bili izjednačeni u gradu Križevcima, čini se kako je prelazak HSS-a u tabor Narodne koalicije pojačao njihov rezultat u gradu s obzirom da HSS ima jednu od najjačih baza upravo u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Branko Hrg na izborima u 2015. bio je drugi na listi Domoljubne koalicije kao predsjednik HSS-a, a osvojio je tada oko 7864 glasova, 10,28 posto, što je dvostruko više nego na ovogodišnjim izborima. Izlazak iz stranke sigurno je utjecao na Hrgov slabiji rezultat.

(redakcijski izvještaj)

čitam...