Problematika financiranja sveučilišta

Lacković se sastao s Plenkovićem i istaknuo nepravdu prema Sveučilištu Sjever: Država ih zakida, sredstva koja im daje nisu dovoljna ni za plaće

Napomenuo je da se mora riješiti i situacija s projektom izgradnje 15 istraživačkih laboratorija, koji bi se trebali graditi u Kampusu, a kao projekt nisu prošli na natječaju, no sudskom odlukom je to poništeno i sve je vraćeno na početni postupak.

15:45h
0
Željko Lacković
Foto: Ivan Brkić

Vladajuća koalicija na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem jučer se sastala u zagrebačkom restoranu Baltazar, a na sastanku je bio i nezavisni saborski zastupnik Željko Lacković.

Na sastanku se razgovaralo o izradi novog proračuna, a s tim u vezi bio je naglasak na problemima s kojima se suočavaju različiti dijelovi Hrvatske. Lacković je prisutnima obrazložio nepravednu situaciju u kojoj se našlo Sveučilište Sjever, u kontekstu nedavne vijesti o više od 11.000 slobodnih mjesta nakon jesenskog upisnog roka na hrvatskim Sveučilištima.

– Druga sveučilišta u Hrvatskoj imaju slobodnih mjesta koja se nisu popunila, njihovi programi očito nisu bili dovoljno zanimljivi studentima. S druge strane, neovisno o broju studenata na sveučilištima postoji značajan broj zaposlenika. Dakle, kada se gleda broj upisanih studenata, dolazi se do iznosa koji država izdvaja po studentu na svakom sveučilištu. Taj podatak je poražavajuć u odnosu na Sveučilište Sjever, koje ima velik broj izvanrednih studenata te se praktički namiruje kroz njihove školarine – istaknuo je Lacković.

Foto: Ivan Balija
Željko Lacković // Foto: Ivan Balija

Za usporedbu, ako bi Sveučilište Sjever u 2020. godini imalo 4100 studenata, trošak po studentu bio bi 5929 kuna. S druge strane, trošak zagrebačkog sveučilišta bio bi 20.992 kune po svakom od 68.000 studenata.

Na Sveučilištu Sjever dobro rade i programi su zanimljivi studentima, a država ih nije prepoznala pa se moraju financirati kroz izvanredne studente. Drugi pak ni ne uspijevaju upisati redovne studente, zato je i ostalo 11.000 mjesta. Tamo gdje država financira, ima slobodnih redovnih mjesta, a ovdje gdje daleko manje financira moraju upisivati i izvanredne koliko ima interesa. Sve to govori o potencijalu Sveučilišta Sjever, koje je značajno i za Varaždin i za Koprivnicu – smatra Lacković.

Promocija studenata
Promocija studenata na Sveučilištu Sjever // Foto: Ivan Brkić

Kaže kako je premijera Plenkovića podsjetio na svoj nastupni govor kada je rekao da je za uspješnost Vlade iznimno važno da bude pravedna i poštena.

– U ovoj situaciji se vidi da država zakida Sveučilište Sjever i to nije pravedno. Odmjerena sredstva nisu dovoljna ni za pokrivanje plaća redovnih profesora – naglasio je Lacković.

Napomenuo je da se mora riješiti i situacija s projektom izgradnje 15 istraživačkih laboratorija, koji bi se trebali graditi u Kampusu, a kao projekt nisu prošli na natječaju, no sudskom odlukom je to poništeno i sve je vraćeno na početni postupak.

– To je važno, dobilo bi se 15 laboratorija za STEM područje i to bi koprivničku komponentu Sveučilišta po važnosti izjednačilo s varaždinskom – rekao je Lacković.

O izjednačavanju uvjeta financiranja sveučilišta, dodao je, razgovarat će se na daljnjim sastancima.

čitam...