Apel đurđevačkog gradonačelnika

Lacković: U vrijeme hitne potrebe Tim 1 udaljen je do 30 kilometara, nužan nam je Tim 2

09:30h
0
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Lacković naglašava kako su rubna područja koja pokriva hitna služba u Đurđevcu udaljena od njega do 30 kilometara, udaljenost do bolnice u Koprivnici je isto toliko, a do Zagreba dodatnih 100 kilometara.

Gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković ponovno se apelom obratio na adresu Županije, konkretno županu Darku Korenu zbog neuslišane želje za osiguranjem tima hitne pomoći u Đurđevcu.


– Tijekom proteklih godina Grad Đurđevac se obraćao Zavodu za hitnu medicinu, Koprivničko-križevačkoj županiji te Ministarstvu zdravlja sa zamolbom za rješavanje gorućeg problema u hitnoj medicinskoj službi za potrebe grada i sedam okolnih općina, odnosno koja pokriva oko 25.000 stanovnika – podsjetio je Lacković.

Naglašava kako su rubna područja koja pokriva hitna služba u Đurđevcu udaljena od njega do 30 kilometara, udaljenost do bolnice u Koprivnici je isto toliko, a do Zagreba dodatnih 100 kilometara, te građani nemaju jednaku razinu javne usluge kao u drugim područjima županije, nego kao potencijalni korisnici imaju značajno manje izglede preživljavanja u kriznim situacijama.

Nepostojanje Tima 2 HMS u Đurđevcu predstavlja razlog daleko većeg rizika od smrtnog ishoda kod srčanih i drugih izvanrednih stanja, a kad se uzme u obzir da se u vrijeme hitne potrebe Tim l nalazi na intervenciji udaljen i do 30 kilometara te da pacijenti dolaze na zaključana vrata zdravstvene ustanove, i blaži hitni medicinski slučajevi predstavljaju ugrožavanje života pacijenta – stoji u gradonačelnikovom dopisu.

Pored navedenog ističe se i problem velikog broja prometnih nezgoda s ozlijeđenim osobama na đurđevačkom području.

S obzirom na sve navedeno, predlaže se da se u Zavodu za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije, Ispostavi Đurđevac, pored Tima 1, predvidi i Tim 2 te da se sredstva za djelovanje TIM-a 2 osiguraju u Proračunu Koprivničko-križevačke županije za 2017. godinu.

– Ukoliko se u županijskom proračunu ne mogu osigurati dostatna sredstva za Tim 2 u Križevcima i Đurđevcu, predlažemo da se financiranje Tima 2 osigura samo u Đurđevcu, budući da su Križevci u povoljnijem položaju, s obzirom na blizinu Zagreba i bolnice u Koprivnici koja je u ingerenciji Koprivničko-križevačke županije – rekao je Lacković pozivajući se na županijska osnivačka prava koja joj omogućavaju učinkovitiju reorganizaciju hitne službe, kako bi se pokrile potrebe križevačke hitne službe samo Timom 1.

Đurđevački gradonačelnik ističe kako njegovi prijedlozi imaju cilj izjednačavanja prava na jednaku dostupnost i pravovremenost hitne medicinske službe na području koje pokriva Ispostava u Đurđevcu te je izrazio nadu da će na temelju njegovih argumenata biti sluha za organizaciju i djelovanje Tim-a 2 u Ispostavi Đurđevac.

čitam...