Posljedice opasne po zdravlje

Dok je Lacković zbog zagađenja pitke vode tražio zabranu dovoza otpada na Piškornicu, na presicu ušetao Jozinović

12:56h
0
Željko Lacković i dr. Tomo Jelić // Foto: Valentina Blažek

Postoji utjecaj i na čistoću zraka, na podzemne vode i na vode koje izravno koristimo te na kakvoću tla. Misliti da će štetne stvari ostati samo na jednom mjestu je protiv svih zakona fizike i kemije, nemoguće je da se ne štetne tvari ne šire, rekao je dr. Tomo Jelić.

Željko Lacković, gradonačelnik Đurđevca i drugi na izbornoj listi Milana Bandića, simbolično je u zgradi općine Koprivnički Ivanec održao tiskovnu konferenciju na temu Piškornice i mogućih opasnosti po zdravlje građana koje bi gomilanje otpada na tom odlagalištu moglo predstavljati. Pridružio mu se i dr. Tomo Jelić iz koprivničke Opće bolnice dr. Tomislav Bardek.

Na početku je prisutnima podijelio dijelove hidrogeološke studije Hrvatskog geološkog instituta o podzemnim vodama na području Koprivnica – Đurđevac.

Željko Lacković i Foto: Valentina Blažek
Željko Lacković i Tomo Jelić Foto: Valentina Blažek

Ako je danas bogatstvo i moć nafta i plin, u budućnosti je to svakako kvalitetna i pitka voda. Naš sliv Drave je po njoj poznat, no to bogatstvo bi nam moglo izmaknuti iz ruku. U studiji je navedeno da voda uzvodno od crpilišta Ivanščak sadrži visoke koncentracije željeza i mangana, a bilježi se kontinuirano povećanje sadržaja željeza u podzemnim vodama i za desetak puta, što je isto toliko puta više od dozvoljene koncentracije u pitkoj vodi. Razlog takvog povećanja svakako bi trebalo istražiti. Na samom Ivanščaku kvaliteta vode je još uvijek zadovoljavajuća, no prijeti joj onečišćenje. Zbog toga tražimo da se zaustavi i zabrani dovoz otpada RCGO Piškornicu dok se postojeći otpad ne sanira. Ministar Dobrović je zaustavio projekt, ali je njegova dužnost i da zaustavi dovoz otpada, kojeg je u godinu dana dovezeno 138 tisuća tona – rekao je Lacković.

Naglasio je da ne bismo trebali biti regionalni centar gospodarenja otpadom jer će to spriječiti razvijanje svijesti o otpadu kod stanovnika drugih jedinica koji bi tako jeftino i bezbrižno mogli odlagati sav svoj otpad u Piškornici. Također smatra da je plan ministra Dobrovića koji se temelji na razvrstavanju otpada u kućanstvima savršen, ali bi trebao postojati prijelazni modus između toga i trenutne situacije s odlagalištem otpada.

Dr. Tomo Jelić izrazio je zabrinutost zbog mogućih posljedica po zdravlje građana koje bi tolike količine otpada na jednom mjestu mogle prouzročiti.

piškornicalacković_31082016_VB01
Lacković i Jozinović srdačno su se pozdravili // Foto: Valentina Blažek

– Postoji utjecaj i na čistoću zraka, na podzemne vode i na vode koje izravno koristimo te na kakvoću tla. Misliti da će štetne stvari ostati samo na jednom mjestu je protiv svih zakona fizike i kemije, nemoguće je da se ne štetne tvari ne šire. Tu zabrinutost izražavam i kao stanovnik i kao otac – rekao je Jelić.

Tijekom izlaganja Željka Lackovića i Tome Jelića u dvoranu je ušao Mladen Jozinović, direktor tvrtke Piškornica, udobno se smjestio i desetak minuta slušao što misle o zbrinjavanju otpada. Nije želio komentirati njihove navode jer, prema njegovim riječima, ne želi se miješati u predizbornu kampanju.

Željko Lacković je prokomentirao i vlastitu kandidaturu za Sabor ustvrdivši da je uvjeren da će u njega ući te da će Podravina konačno imati predstavnika koji nije opterećen stranačkim stegama. Najavio je i borbu za lokalne interese, konkretnije za investicije u Podravski Ipsilon, magistralu, prugu i hidrocentrale. Sve to je, prema njegovom mišljenju, dug Hrvatske prema ovom kraju zbog dugogodišnjeg eksploatiranja nafte i plina od kojeg Podravina nije dobila gotovo ništa.

 

 

čitam...
Loading...