Izbor za ravnatelja OŠ Grgura Karlovčana

Lackovićeva zamjenica nije predala ovjerene papire, a iz grada žele osporiti izbor pedagoga Vukovića

11:30h
0
Željko Lacković i Kristina Benko Markovica // Foto: Martina Maloča

Za danas je zakazana sjednica Vijeća roditelja, Učiteljskog vijeća i skupa radnika koji bi tajnim glasovanjem trebali odlučiti o podršci ili nepodržavanju jedinog kandidata za ravnatelja.

Zbog propusta zamjenice gradonačelnika Đurđevca Kristine Benko Markovica koja je, kao jedan od dva kandidata za mjesto ravnatelja OŠ Grgura Karlovčana, na natječaj predala pečatom neovjerene kopije dokumenata, školski pedagog Nikola Vuković ostaje jedini kandidat.

Tim se povodom na jučerašnjem Gradskom vijeću otvorila burna rasprava.

Gradonačelnik Željko Lacković želi osporiti pravo takve kandidature te preispituje demokratičnost izbora jednog kandidata, čime ne postoji mogućnost glasanja protiv njega.

Zbog toga je na Gradsko vijeće pozvao predstavnike Školskog odbora iz Grada Mariju Šokec, Jasnu Horvat Vlahović, Damira Mujića i predsjednika školskog odbora Vladu Fučeka.

Kristina Benko Markovica // Foto: Kristina Kos
Kristina Benko Markovica // Foto: Kristina Kos

– Ostao je jedan kandidat što iziskuje promjenu procedure kako bi se postigao minimum demokratičnosti u postupku izbora. To bi značilo da bi svi koji glasaju trebali imati mogućnost izbora glasanja za ili protiv tog jednog i jedinog kandidata – istaknuo je Lacković.

Dodao je kako su se mogućnosti svele na zaokruživanje jedinog kandidata ili eventualno poništenje listića, što znači da je tada dovoljno da glasa jedan učitelj, jedan zaposlenik i jedan roditelj.

Ustvrdio je da u gradu ne favoriziraju nikoga, niti ikome osporavaju pravo da se kandidira te je tražio je od Školskog odbora da se omogući članovima vijeća da pravedno glasaju.

Cijelu je situaciju nazvao nakaradnom, uspoređujući ju s izborom Karamarka kao jedinog kandidata za predsjednika stranke.

Hrvoje Parag (HDZ) ustaljeno preispitujući svaki potez Grada, pitao je zašto K. Benko Markovica jednostavno nije predala ovjerene dokumente kako svi zajedno sada ne bi prolazili ovu torturu, te je li se ikad dosad dogodila situacija u gradskim odnosno državnim ustanovama da se prijavio samo jedan kandidat.

Hrvoje Parag (HDZ) lijevo Foto: Martina Maloča
Hrvoje Parag (HDZ) lijevo Foto: Martina Maloča

Kristina Benko Markovica jednostavno je pogriješila, to je njen propust i razlog svemu ovome nije nemogućnost njene kandidature, iako ni Zakonom ni Statutom nigdje nije propisano dostavljanje dokumenata u izvorniku ili ovjerenoj kopiji. To je slobodna volja škola prilikom raspisivanja natječaja i mi se tome ne protivimo – rekao je Lacković i obrušio se na osobe koje, kako kaže, vode paralelni sustav u školi.

Kaže da pedagog Nikola Vuković ne uživa njegovo povjerenje, jer je osobno odgovoran za opstrukciju suradnje škole i Grada i opstrukciju rada Školskog odbora.

– U školi postoji dvostruki sustav upravljanja unazad tri ravnateljska mandata, upravo pod njegovom palicom – ogorčen je gradonačelnik zbog svega što je Grad uložio u zapuštenu školu, dok je, tvrdi, njen odnos prema Gradu neprimjeren, te je minirana svaka ideja Grada – i dnevni boravak i prijedlozi odbora za stručna osposobljavanja i mentorstva.

Sporna točka dnevnog reda izglasana je s osam glasova za, te tri suzdržana, a za danas je zakazana sjednica Vijeća roditelja, Učiteljskog vijeća i skupa radnika koji bi tajnim glasovanjem trebali odlučiti o podršci ili nepodržavanju jedinog kandidata za ravnatelja.

U slučaju da se neće poštivati odluke koje je donio školski odbor, grad Đurđevac obratit će se Prosvjetnoj inspekciji.