lista za županijsku skupštinu

Lackovićevi nezavisni predstavili program: Promjena je nužna, provodit ću ekonomičnu politiku, osigurati ITU mehanizam za Koprivnicu te mogućnost razvoja okolice

Prva tema o kojoj su govorili kandidat na listi te kandidat za gradonačelnika Koprivnice Josip Večenaj i Ivica Jandrašec, još jedan kandidat na listi, bilo je zdravstvo.

17:47h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Željko Lacković, kandidat za župana Koprivničko-križevačke županije, danas je u Gradskoj vijećnici Grada Koprivnice predstavio program liste za Županijsku skupštinu Koprivničko-križevačke županije čiji je nositelj.

Na početku predstavljanja, svaki od predstavnika nezavisne opcije čestitao je Međunarodni dan sestrinstva.

– Naša županije primjer je stagnacije koja nas svrstava među klizeće županije. Zaostajemo za županijama oko nas. Nekada smo bili treći po razvijenosti, a danas smo u raznim kategorijama 10., 11. ili 13. Pad je posljedica izostanka ključnih investicija. Prometno smo izolirani, neatraktivni za razvoj gospodarstva, time nema ni radnih mjesta pa dolazi do iseljavanja. Posebno je to izraženo u Koprivnici. Da bismo taj trend zaustavili, moramo se ispravno postaviti prema političkim čimbenicima u Zagrebu. U savezu pet sjevernih županija postajemo najranjiviji – rekao je, na početku, Lacković.

Za aktualnog župana Darka Korena rekao je da se umorio, istaknuvši kako nema tim koji bi povlačio sredstva iz europskih fondova.

Foto: Ivan Balija
Željko Lacković // Foto: Ivan Balija
O zdravstvu su govorili dr. Josip Večenaj i dr. Ivica Jendrašić

Prva tema o kojoj su govorili kandidat na listi te kandidat za gradonačelnika Koprivnice Josip Večenaj i Ivica Jendrašić, još jedan kandidat na listi, bilo je zdravstvo. Prisustvovali su, spomenimo, i kandidati s liste Petar Dombaj, Hrvoje Janči i Dajana Milodanović.

Foto: Ivan Balija
Ivica Jandrašec // Foto: Ivan Balija

– Postoje problemi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koji sada eskaliraju. Primarna zdravstvena zaštita je temelj. Sada nam ambulante zjape prazne. Moramo stvoriti uvjete da liječnici budu zadovoljni, da im pružimo uvjete da ne odlaze dalje. Moramo kvalitetnije upravljati Domom zdravlja, bolje raspoređivati kako bi sve bilo dostupno. Krećemo od djece preko radne populacije do umirovljenika i najtežih bolesnika. Palijativne skrbi u našoj županiji nema. Županije moraju stvoriti uvjete, a smjernice su jasne. Nedostaje nam mobilnih timova, timova u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, nedostaje suradnje s privatnim domovima. Imamo kvalitetne ljude u razvojnim agencijama, zbilja hrpu fondova kojima samo treba pristupiti, napraviti plan i projekt. Mi smo ekipa koja zna kako to napraviti, kako krenuti snažno naprijed – rekao je Jendrašić.

Riječ je, potom, preuzeo Večenaj.

– Sistem zdravstvene zaštite u sekundarnom zbrinjavanju možemo vidjeti preko dostupnosti koja je sada slaba. Svi resursi usmjereni su prema zaštiti i zbrinjavanju posljedica od Covida, ali ima i drugih problema koje smo detektirali. Njihovom analizom možemo promijeniti sustav. Možemo vidjeti iz podataka Hrvatske liječničke komore kako nedostaje oko 2000 liječnika. U našoj bolnici pojedini odjeli imaju jednog ili dva liječnika. Oko 2500 specijalista do 2025. godine odlazi u mirovinu, situacija će biti još poraznija. Nedostaje oko 4000 medicinskih sestara. Problem je nedostatak osoblja pa moraju obavljati dvostruko veći posao, a problem s kadrovima je i problem s mladima. Kada završe školu, oni ne mogu ići za pripravnika. Moraju tražiti razne načine kako se zaposliti, a ne mogu obaviti pripravnički pa odlaze. Otežani uvjeti rada vode do premorenosti i pada kvalitete liječenja – govorio je Večenaj.

Foto: Ivan Balija
Josip Večenaj // Foto: Ivan Balija

Prema riječima Večenaja, Županija je zadužena za pružanje i osiguravanje zdravstvene skrbi u našoj okolini.

– Financiranje je rak rana našega sustava. Dok se to ne riješi, nećemo imati kvalitetniji sustav – zaključuje.

Lacković: “Cilj će biti pokrenuti projektiranje svih postojećih neadekvatnih školskih zgrada.”

Lacković se vratio za govornicu, rekavši kako je uređenje sustava pitanje dobre volje.

– U posljednje četiri godine u našoj županiji obnovljene su svega dvije škole. Virovitičko-podravska obnovila je sve do 2017., a Bjelovarsko-bilogorska obnavlja njih 49. S lošim materijalnim uvjetima imamo otežan rad i nemamo jednosmjensku nastavu. Cilj će biti pokrenuti projektiranje svih postojećih neadekvatnih školskih zgrada. Osigurat ćemo uvjete za jednosmjensku nastavu, energetski obnoviti škole, osigurati izgradnju sportskih dvorana tamo gdje ih nema – nastavio je Lacković.

Napominje da je županijska uloga je financirati takve projekte.

– Ti projekti bili su čisti predizborni. Hrvatska je osigurala sredstva za izgradnju dvorana uz škole, kao što je osigurala europska sredstva za dogradnju i energetsku obnovu škola koje nemaju uvjete za jednosmjensku nastavu. Općine su se nepotrebno zadužile za 30 milijuna kuna, kao i Županija. Aktualni župan to želi prikazati kao uspjeh, a zapravo je riječ o nesnalaženju u korištenju europskih fondova – kazao je, između ostaloga, Lacković.

Dotaknuo se, dakako, i izgradnje ceste, rekavši kako žele ravnomjerno rješavati prometnice, prema prioritetu. Pričao je i o srednjoškolcima te stipendiranju studenata, pa i njihovu povezivanju s gospodarstvom te, u konačnici, cilju da ostanu na ovome području.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Lacković: “Želim biti župan i provoditi ekonomičnu politiku.”

Što se tiče saveza pet sjevernih županija, u koji spada Koprivničko-križevačka županija, Lacković kaže kako je programom Vlade osigurano deset milijardi kuna.

– Prelomit će se negativno za našu županiju. Svi župani, osim našega Korena, na poziciju dolaze uz podršku HDZ-a. Svi su prijavili veće iznose od naše županije. Ta sredstva raspoređena su na projekte koji su neekonomično i bez jasnih kriterija posloženi – mišljenja je Lacković.

Jedan od projekata na koje Lacković misli jesu terme u Kozarevcu koje, po njegovu mišljenju, s obzirom na povezanost cestom, moraju biti u Križevcima ili za par godina u Koprivnici. Tu je multimodalni terminal prometa u Križevcima. Ni taj projekt, prema Lackoviću, nema smisla.

– Želim biti župan i provoditi ekonomičnu politiku, raditi na projektima koji se mogu najbrže realizirati, koji imaju svoju opravdanost u svojoj biti. A to nisu ovi koje sam naveo. To je nastavak nerazumijevanja aktualnog župana prema podravskom bazenu. Župan je vješto maskirao svoj nerad – izjavio je, istaknuvši kako Koprivnica more pokrenuti razvoj cijele sredine.

Foto: Ivan Balija
Danijela Glavosek Kovačić // Foto: Ivan Balija
D. Glavosek Kovačić: “Sinergija je ključ uspjeha.”

Danijela Glavosek Kovačić, kandidatkinja za Lackovićevu zamjenicu, smatra kako županijska i koprivnička vlast ne surađuju.

– Smatramo da je ključ uspjeha sinergija, zajedničkim radom doći do rezultata. Naš budući župan govorio je o ITU fondovima. Nekoliko urbanih sredina imaju taj status. To su sredine koje preko grada mogu utjecati na ostatak županije u kojoj se nalaze. To su sredstva koja dolaze iz Europske unije, ona nudi ta sredstva. Ona su u stopostotnom financiranju, bilo bi šteta ne iskoristiti ih – smatra D. Glavosek Kovačić.

Kazala je da je kultura dio našega identiteta.

– ITU fondove možemo koristiti za, primjerice, zdravstveni i gospodarski segment. Ujedno i kulturu. Koprivnica je urbana sredina, bitno je napraviti kulturni centar kako bi podravski identitet došao do izražaja, a ne da je sve raštrkano. U tome bi se centru mladi okupljali, ondje bi dobili edukacije, mentorstva… Stvarno smo zaslužili imati kulturni centar. ITU mehanizmima to možemo napraviti. Koprivnica ne smije biti otok za sebe, a Županija za sebe. Vjerujem da će naš budući župan, u suradnji s izuzetnim timom, to postići – zaključila je kandidatkinja za zamjenicu.

Lacković je ponovio kako znaju način kako osigurati ITU mehanizam.

– U stanju smo ravnopravno raspravljati s državom, ne ustuknuti ni milimetar. Ako to ne uspijemo napraviti, ništa neće pomoći našem biseru Podravine, već ćemo i dalje stagnirati. Promjena je nužna. Kao budući župan, ravnomjerno ću zastupati sve interese, prvenstveno mehanizam za financiranje Koprivnice te osigurati mogućnost razvoja okolice. To ostali kandidati ne mogu i nikada neće moći, to je prekretnica u razdoblju pred nama – završio je Lacković.