prosjek godina je 76

Lani je u županiji preminulo 130 posto više pozitivnih na covid nego 2020., evo koliko ih je bilo cijepljeno

Prosjek godina preminulih covid-pozitivnih osoba u Podravini i Prigorju iznosi 76 godina.

18:00h
0
Covid odjel
Covid odjel koprivničke Opće bolnice dr. Tomislav Bardek // Foto: Marko Dedić

Iako smo očekivali da će nam, dolaskom cjepiva, prošla godina biti manje u znaku korone, predviđanja se nisu ostvarila. U Koprivničko-križevačkoj županiji bilježimo znatno veću smrtnost nego 2020. godine, a koronavirus je u županiji do sada potvrđen kod 19090 osoba.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo potvrdili su nam da je u njihovoj evidenciji, a prema podacima iz koprivničke bolnice, od kada se pojavila korona, 413 osoba preminula s/od covida 19, zaključno s 10. siječnja 2022.

Od tog se broja 122 odnosi na 2020., a i više nego dvostruko više, 281, na 2021. godinu. U ovoj je godini, do 10. siječnja, preminulo 10 ljudi.

Podsjetimo, cjepivo protiv koronavirusa stiglo je početkom 2021. godine, dok u 2020. – u čijoj smo prvoj polovici bili u lockdownu – nije postojalo.

– Prosjek godina preminulih covid-pozitivnih osoba u Podravini i Prigorju iznosi 76 godina. Ne vodi se posebna statistika koliko je umrlih s koronom, a koliko od korone – kaže nam epidemiologinja Danijela Pinter, iz županijskog ZZJZ-a.

Cijepljenje koronavirus // Foto: Ivan Balija
Cjepivo je dostupno od 2021. godine // Foto: Ivan Balija

 

Kako do broja koliko je cijepljenih osoba preminulo, nismo uspjeli doći ni na županijskom ZZJZ-u, ni u bolnici, ni u županijskom Stožeru, jer nigdje ne vode tu evidenciju, upit smo poslali u Hrvatski Zavod za javno zdravstvo.

Od ukupnog broja preminulih u ovoj i prošloj godini, dakle, od kada je dostupno cjepivo, bilo je 13 posto potpuno cijepljenih osoba.

Prema podacima HZJZ-a, cijepljenih s dvije ili jednom dozom Janssena bilo je 37 preminulih, dok je jedna osoba bila cijepljena i boosterom.  Nepotpuno cijepljeno, s jednom dozom, bilo je 14 preminulih.

Danas se, prema izvješću županijskog Stožera, na bolničkom liječenju nalazi 47 pacijenata, od čega ih je šest na respiratoru. Preminule su tri osobe s pozitivitetom na koronavirus koja su u kliničkoj anamnezi imale i druge pridružene bolesti te nisu bile cijepljene protiv koronavirusa.

– Svaki dan šaljemo brojke u Stožer, no ja nisam ovdje da bih vodio statistiku. Mogu vam samo reći da je u županiji premalo ljudi cijepljeno te da je smrtnost na našem covid-odjelu 50 posto – rekao nam je ravnatelj bolnice Mato Devčić.

Tablica - Status cijepljenja preminulih ososba u 2020, 2021. i 2022. godini
Tablica HZJZ-a