Članovi Vijeća starih koprivničkog Doma za starije i nemoćne osobe pisali predsjedniku Mesiću

13:11h
0

090625-prosvjed-mNakon što su na konstituirajućoj sjednici Županijske skupštine prije desetak dana posljednji put pokušali spriječiti smjenu svojeg ravnatelja Darka Ledinskog, članovi Vijeća starih koprivničkog Doma za starije i nemoćne osobe sada isto pokušavaju učiniti slanjem pisma predsjedniku RH Stjepanu Mesiću. U njemu ga mole da svojim utjecajem spriječi župana Darka Korena u nakani da upotrijebi svoj položaj i političku moć i ukloni sa dužnosti ravnatelja Doma Darka Ledinskog, jer tvrde da je tu ustanovu pretvorio u jednu od najboljih te vrste u državi.

” Pokušali smo na sve načine uspostaviti ljudski dijalog sa županom ali bez uspjeha. Pozivali smo ga na razgovor, no proglasio nas je izmanipuliranim ljudima od strane ravnatelja i poručio (opet preko novina) da nećemo voditi politiku Doma. To nam nikada nije ni bila namjera, samo znamo da nas je župan uvukao u svoje političke obračune izjavivši napovjerenje Ledinskom i time nam oduzeo mir i sigurnost u kojem smo uživali proteklih osam godina. Župan nikada nije konkretno rekao zašto nema povjerenja u ravnatelja, već se samo između redaka moglo pročitati da ga je Ledinski u predizbornoj kampanji uvrijedio nekim izjavama, da pljuje u zdjelu iz koje jede i sl. Ako su to bile teške uvrede mogao je sudskim putem tražiti zadovoljštinu a ne postupiti na ovakav način.”

Članovi Vijeća starih su stoga u pismu upućenom predsjedniku naveli da je najveći grijeh Ledinskog to što se kandidirao za župana, a na tvrdnju Korena da bi ravnatelj ionako otišao sa svojeg radnog mjesta da je pobijedio na izborima za župana odgovorili su da su uvjereni da se Ledinski ne bi ponašao apsolutistički kao sadašnji župan te da bi se zalagao da na njegovo mjesto ne dođe podobna već stručna osoba.

“Župan Koren svojim postupcima i izjavama daje na znanje da je on gazda Doma i najvažnije mu je sprovesti svoje osobne osvete i ukloniti njemu nepodobne ljude. Po svemu tome proizlazi da nije niti dobar gazda, jer takav ne uklanja iz svog gazdinstva stručne i sposobne ljude, dapače cijeni ih i nagrađuje.”

Umirovljenici su u pismu potvrdili da je župan poslao svojeg zamjenika Ivana Pala da dogovori sastanak s predstavnicima Doma te da nisu pristali na to, što se pokazalo kao dobra odluka, jer nekoliko dana kasnije Koren nije želio razgovarati s njima kad ih je 50-ak došlo prosvjedovat pred zgradu Županije, već je s njihovom predstavnicom u Upravnom vijeću Doma razgovarao iza zatvorenih vrata.

” Taj skup je Korenu opet poslužio da nas proglasi instrumentaliziranim ljudima od strane SDP-a, jer je SDP pozvao građane da nam pruže podršku. Ako je župan od prvog momenta bio siguran da smo tako pogodan materijal za instrumentalizaciju zašto nije odmah kod prvog poziva došao u Doma pa nas On instrumentalizirao u svoju korist?”, stoji u pismu upućenom Mesiću.

Spomenuli su članovi Vijeća staraca i probleme koje ravnatelj Ledinski od početka posljednje izborne kampanje ima s novim vlasnikom Radio Koprivnice zbog emisije za osobe treće životne dobi “Naše vrijeme”, odnosno da ju je vlasnik prvo neuspješno pokušao ukinuti, a sada ravnatelju uvjetuje da emisija više neće biti emitirana uživo i kontaktna, nego snimljena.

Gospodine predsjedniče Vi ste posjetili naš Dom i našli ste tada samo riječi pohvale, kao i drugi koji su nas posjetili, pa vas molimo da nam kao prijatelj Doma i moralna vertikala Hrvatske države omogučite da starost i dalje provodimo u jednom od najljepših i najugodnijih domova te da Vaša poruka i županu Korenu i drugima bude sasvim jasna i jednoznačna: U HRVATSKOJ KAKVU SVI ŽELIMO I STVARAMO NIČIJA RIJEČ NITI STAVOVI NE MOGU I NE SMIJU BITI «SVETO PISMO».

Ravnatelj doma Darko Ledinski: Predsjednik Mesić neće kao Koren ignorirati umirovljenike

Ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe Darko Ledinski podržava inicijativu članova Vijeća starih, naglasivši da je siguran kako Stjepan Mesić neće ignorirati korisnike usluga Doma kao što to čini župan Darko Koren:

– Poznavajući nazore predsjednika Mesića siguran sam da njegova reakcija neće izostati. Bio je oduševljen njegovim funkcioniranjem, shvatio je koliko je važno da se zadrži dosadašnji način rada, vidio i čuo pozitivne reakcije umirovljenika i za razliku od župana sigurno nije pomislio da su izmanipulirani.

 

 

090625-koren-mŽupan Darko Koren: Ako će na pismo reagirati Mesić, reagirat ću i ja

Župan Darko Koren nije želio komentirati pismo koje su članovi Vijeća starih uputili Stjepanu Mesiću, već je samo kazao da se drži predsjednikove česte izjave da institucije pravne države trebaju odraditi svoj posao:

– Neće ulica i revolucija izabrati novog ravnatelja Doma, nego članovi njegovog Upravnog vijeća. Novinari su mi rekli da je iz Doma upućeno nekakvo pismo Mesiću, no meni ono nije dano na uvid pa ga ne mogu ni komentirati, ali ću to učiniti ako će predsjednik reagirati.