Drska prijevara

Lažna bankarica nasamarila djeda i ukrala mu životnu ušteđevinu

12:30h
0
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Zatražila ga je da prikupi sav novac koji posjeduje jer je nevažeći i treba ga promijeniti.

U Doljancu kraj Križevaca, jučer se dogodila nezapamćena drska krađa u kojoj je 76-godišnjak ostao bez svoje ušteđevine.

Nepoznata ženska osoba imala je dobro osmišljen podmukli plan, u kojem je uspješno prevarila naivnog starca.

Oko podneva ga je nazvala telefonom te se predstavila kao djelatnica banke, što joj je on i povjerovao. Zatražila ga je da prikupi sav novac koji posjeduje jer je nevažeći i treba ga promijeniti. Najavila je da će ga netko od djelatnika banke pokupiti i naknadno mu vratiti originalne novčanice.

On je to i učinio te svu ušteđevini predao prevarantici, koja se u kratkom roku nakon poziva pojavila na njegovim vratima. Uzela je novac i nestala.

Policiju je uskoro nazvao član obitelji nesretnog starca, koji je shvatio da je 76-godišnjak nasamaren.

Prevarantica je odnijela nekoliko tisuća kuna, a policija traga za nepoznatom ženskom osobom i otuđenim novcem.

Budite sumnjičavi

Kako su slučajevi iskorištavanja starijih i nemoćnih osoba učestali, policija upozorava građane da se počinitelji  najčešće predstavljaju u svojstvu policijskog službenika, eminentnog stručnjaka bilo to u medicini, pravu, ekonomiji i sl. te tako dovode u zabludu oštećenu osobu.

Kako bi se zaštitili od ovakve vrste prijevara, savjetuju građanima da ne otvaraju vrata dok ne provjere tko je posjetitelj te traže službene dokumente.

– Budite sumnjičavi i nemojte nikada davati svoje osobne podatke niti osobne dokumente, posebice bankovne kartice niti novac. Ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju ili susjeda – kaže Dijana Žagar, policijska glasnogovornica.

Sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama dojavite službi 192.