Ledena opasnost – 22 ozlijeđenih tijekom vikenda potražilo pomoć

19:36h
0
Ilustracija

Izuzetna hladnoća i snijeg proteklih dana doprinijeli su povećanju rizika od pada tijekom šetnje ili neke druge aktivnosti na otvorenom te eventualnih ozljeda. No, to nisu jedine opasnosti koje hladnoća donosi.

Kako saznajemo od dr. Mladena Vuljaka, voditelja Hitnog bolničkog odjela koprivničke Opće bolnice, njegov je odjel proteklog vikenda zaprimio 22 osobe sa ozljedama koje su zadobili zbog zimskih uvjeta, poledice i nezgodnih padova. “Hospitalizirano je 11 osoba, a šestero djece imalo je lakše povrede zbog pada sa sanjki.”, rekao nam je doktor Vuljak. Građanima savjetuje da se dobro obuku prije nego izlaze van jer debeli sloj odjeće umanjuje mogućnost prijeloma, čak i ukoliko se dogodi pad.


Postoji i kategorija ljudi koji bi pod svaku cijenu trebali izbjegavati izlazak na debeli minus, a to su srčani i plućni bolesnici. Osim savjeta da ne izlaze, doktor Vuljak podsjeća: “Redovito pijte lijekove!” Također, napominje, treba izbjegavati teške fizičke poslove jer mogu biti rizični za srce te dovesti do infarkta, što se naročito odnosi na ljude koji već imaju povišen tlak ili neku srčanu manu.

čitam...