Ledene sige prijete šetačima

12:29h
0
Vatrogasci su očistili snijeg na krovu zgrade na Trgu bana Jelačića / Foto: Ivan Brkić

Nakon laganog zatopljenja, veliku opasnost za prolaznike i šetače predstavlja led koji pada s krovova. U Gradu podsjećaju kako se snijeg i led moraju očistiti s krovova ili se barem postaviti znakovi za opasnost. 

“Ne očekujem da će biti većih opasnosti od snijega, ali ledene sige koje vise s krovova mogu biti opasne.”, rekla nam je pročelnica gradskog Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, Maja Ištvan – Krapinec. Pročelnica preporuča svakome tko već nije da, kad zatopli, na krov postavi snjegobrane jer, osim što će spriječiti padanje snijega, a time i opasnost za građane, umanjit će i mogućnost od oštećenja žlijebova. 

 

Vlasnici i upravitelji dužni očistiti krovove

120214-clanak-76Nečišćenje snijega i leda s krova je, prema Odluci o komunalnom redu, kažnjivo. Spomenimo kako su za čišćenje stambenih zgrada zaduženi upravitelji, za čišćenje poslovnih zgrada osobe vlasnici ili korisnici poslovnih prostora u njima, a stambenih objekata osobe koje u njima žive, odnosno vlasnici. No, napominje pročelnica Ištvan – Krapinec, ukoliko nije moguće očistiti krov istog trena ili je krov nedostupan, mogu se postaviti i znakovi opasnosti, kao što je učinjeno ispred Gradske vijećnice. Grad Koprivnica jučer je, uz pomoć vatrogasaca, očistio snijeg i led sa svoje zgrade na Trgu bana Jelačića. 

Pročelnica najavljuje da će se situacija pomno pratiti, a s obzirom na najavljenu kišu, poziva na još veći oprez. 

čitam...