Legalna prijevara // Evo kako možete ostati bez 20.000 kuna

21:45h
0
Sve više ovakvih dopisa dolazi na adrese hrvatskih tvrtki ali i sportskih klubova

Scan dopisa Scan dopisa Scan dopisa

Na adresu jednog koprivničkog sportskog kluba stigao je prijedlog za upis u internetski registar Hrvatske. U impresumu internetskog portala www.web-register-croatia.com stoji da je vlasnik njemački TVV Tele Verzeichnis Verlag GmbH. Iako tvrtka nije registrirana na istoj adresi kao i DAD GmbH, koja je u zabludu dovela Koprivnički poduzetnik, zanimljivo je da je i ona iz Hamburga.

Prije nepuna dva mjeseca aktualna je bila tema o tome kako je Koprivnički poduzetnik naivno ispunio obrazac i dobio svoj europski poslovni broj (EBN). Problem je bio taj što su oni mislili da ulaze u bazu podataka besplatno, ali to nije bio slučaj. Sitnija slova na kraju poslovnog prijedloga koja su promaknula ljudima u Koprivničkom poduzetniku, ali i u mnogim drugim hrvatskim tvrtkama, unatoč upozorenju Hrvatske gospodarske komore, govorila su da usluga EBN-a stoji 480 eura, odnosno 1440 eura ili više od 11.000 kuna u tri godine koliko najmanje traje ugovor. Na adresu nekih tvrtki stigao je istovjetni prijedlog za poslovnu suradnju, no cijena usluge njima je bila 677 eura godišnje. Ni do danas nije potpuno jasno radi li se cjenik za EBN prema nekim određenim kriterijima, pa nije uvijek svima isti, ili je usluga u međuvremenu samo drastično poskupjela. Prijedlog za poslovnu suradnju na brojne adrese u Hrvatskoj poslala je njemačko trgovačko društvo DAD Deutscher Adressdienst GmbH sa sjedištem u Hamburgu.

Ovih dana u Koprivnici se pojavilo nešto slično. Na adresu jednog sportskog kluba stigao je prijedlog za upis u internetski registar Hrvatske. U impresumu internetskog portala www.web-register-croatia.com stoji da je vlasnik njemački TVV Tele Verzeichnis Verlag GmbH. Iako tvrtka nije registrirana na istoj adresi kao i DAD GmbH, zanimljivo je da je i ona iz Hamburga.

“Unos i ažuriranje vaših osnovnih podataka (ime, ulica, poštanski broj mjesta, gospodarska grana, internetska adresa) se ne naplaćuju”, među ostalim stoji u prijedlogu za upis u registar.

No, ono što piše sitnijim slovima jest to da potpisanom suglasnošću za objavu traženih podataka iz obrasca automatski kreće naplata suradnje. Oglas se svake godine zaračunava sa 873 eura, a ugovor traje najmanje tri godine i produžuje se za još godinu dana ako se ne otkaže tri mjeseca prije isteka roka, i to pisanim putem. Dakle, u tri godine, ako niste oprezni, možete ostati bez 2619 eura ili gotovo 20.000 kuna. No, za razliku od prijedloga za poslovnu suradnju tvrtke DAD u ovoj ponudi iznos od 873 eura je “boldan” pa se ipak lakše primijeti.

– Još jedna navlakuša, iako je prijevara zapravo legalna. Prvo stekneš dojam da je sve besplatno, da si već u bazi podataka i da si samo pozvan da potvrdiš njihovu točnost, no to baš i nije tako. Umjesto reklame, ako ne čitaš sitnija slova, dobiješ samo po džepu. S obzirom da im je u imenu domene Croatia, mogu samo zaključiti da u našoj zemlji ima jako puno naivnih ljudi i da je to Nijemcima plodno tlo za poslovne uspjehe – istaknuo je predsjednik jednog koprivničkog sportskog kluba.